V Husitském muzeu v Táboře se seznámíte s bojovou taktikou husitských vojsk

13. březen 2022

Ve městě Táboře na jihu Čech můžete zavítat do Husitského muzea, které nabízí celou řadu expozic a výstav. Ta hlavní je samozřejmě věnovaná husitským válečníkům. Je moderní, multimediální a dokonce i ověnčená muzejním Oscarem, cenou Gloria Musealis. Představuje bojovou taktiku husitů i Jana Žižku coby skvělého vojevůdce.

Na několika místech v centru Tábora můžete narazit na budovy Husitského muzea. Hlavní expozice se nachází v přízemí bývalé radnice na Žižkově náměstí. Otevřena byla na podzim 2010 a je celá věnovaná husitství. V deseti sálech se odehrává příběh husitství, vyprávěný různými „hlasy“ a obrazy. Návštěvníka provádí od kořenů husitství až po vývoj historické paměti na husitství v 19. a 20. století.

V multimediální expozici je například model bitvy u Sudoměře s mnoha postavičkami bojovníků a koní. Za ním je pak umístěna obrazovka, na které je možná zvolit nejen bitvu u Sudoměře, ale i některou z dalších husitských bitev. A potom na jednoduché a přehledné animaci vidět, kdo bojoval s kým, jakým způsobem se vojsko rozestavělo a jaká byla konkrétní bojová taktika. A zjistit tak, proč byli husité prakticky neporazitelní.

V další místnosti věnované Janu Žižkovi je možné poznat jeho život, jeho velitelské schopnosti a bojové nasazení. A uvědomit si třeba i fakt, že do husitské revoluce vstoupil v podstatě až na sklonku svého života, jako šedesátiletý stařec. Vystaveno je zde také torzo jeho bronzové sochy od slavného sochaře Josefa Václava Myslbeka, která v minulosti stávala na táborském náměstí.

Model v expozici přibližuje, jak vypadalo husitské dobývání

Děti se při návštěvě muzea s husitstvím seznámí prostřednictvím komiksových panelů. Kromě toho na ně v expozici čekají i tajné zásuvky a dvířka s úkoly nebo vtipné výjevy v kukátkách. Anebo si také můžou vyzkoušet, jak jim padne drátěná košile nebo jaké je posezení na královském trůně.

autor: Filip Černý
Spustit audio