V harrachovské expozici jménem Šindelka uvidíte plavení dřeva i jeho svážení na saních

11. prosinec 2019

Krkonoše, to nejsou jen sjezdovky a běžecké tratě, ale především lesy a zvěř, která v nich žije. O oboje pečuje Správa Krkonošského národního parku, která má na svědomí i řadu různých expozic. Jedna z nich se nachází v Harrachově v budově z počátku 19. století a je věnována lesnictví a myslivosti. Její název Šindelka se odvíjí od původního využití stavení z kamene a dřeva, ve kterém se vyráběly šindele.

Dřevěné krytiny, které pokrývaly střechy horských chalup, se v Harrachově vyráběly více než sto let až do roku 1934. Posledních 60 tisíc kusů šindelů bylo vyrobeno na střechu staré Labské boudy, která vyhořela v roce 1965. Z tohoto množství je jasné, že zdejší výroba byla strojová a vznikal takzvaný řezaný šindel. Stroje se ale nedochovaly, a tak se návštěvníci Šindelky hned na začátku prohlídky seznámí s ruční výrobou šindelů.

Další část přízemí je věnována krkonošským lesům. Expozice lesnictví přibližuje obnovu a ochranu lesa a také těžbu a dopravu dřeva jak v historické, tak v současné podobě. V minulosti se dřevo z hor dopravovalo plavením po řece nebo na saních. Ke splavování sloužily takzvané klauzy, což byly splavovací nádrže. Funkční model jedné z nich je i součástí Šindelky.

Splavování dřeva v horách bylo velmi nebezpečné, ale možná ještě nebezpečnější bylo jeho svážení na saních. „Často docházelo i ke smrtelným úrazům, protože náklad na saních mohl dosahovat až 1 800 kilogramů. Saně většinou ovládal jeden člověk a neměl moc šancí na brždění,“ vysvětluje průvodkyně Šindelkou Helena Blomerová.

Schody do patra vedou kolem sbírky česáků na borůvky zabavených neukázněným sběračům. Nahoře pak návštěvníci objeví expozici myslivosti. Její největší atrakcí je přezimovací obůrka, kde se kolem krmelce sešly tři desítky lesních zvířat, samozřejmě vycpaných. Myslivecká expozice představuje i lovecké zbraně a psi, myslivecké tradice a také mysliveckou latinu.

Součástí Šindelky je i maličké kino, kde se ve smyčce promítají krátké filmy o Krkonoších, a to jak o jejich minulosti, tak i současnosti. Expozici Šindelku najdete hned nad harrachovským autobusovým nádražím.

Spustit audio