V exotických zemích nepodceňujte opatření proti nákazám, varují hygienici

29. červenec 2019 11:13

Cestovatelů, kteří si přivezou ze zahraničí vážné onemocnění, neubývá. Nejčastěji si vozí nákazy a otravy z potravin.

Nejíst zmrzlinu a led, nepít vodu z kohoutku a chránit se před hmyzem. Chronicky známé pokyny hygieniků a lékařů zná skoro každý cestovatel. Přesto počty lidí, kteří si přivezou z dovolené infekční onemocnění, zůstávají podle Ministerstva zdravotnictví meziročně víceméně stejné.

Jihočech Vojen Smíšek si z Filipín přivezl dokonce dvě nemoci najednou, žloutenku typu E a horečku dengue. „Žloutenku typu E jsem chytl nejspíš na rýžových terasách z vody z místních zdrojů anebo z málo upraveného vepřového masa. A horečku dengue v období dešťů, když vylítli komáři. Dva mě štípli,“ vzpomíná Vojen Smíšek.

Onemocnět spalničkami je mnohem nebezpečnější než podstoupit očkování, říká lékařka

Spalničky, nemoc, vyrážka. Ilustrační foto

Spalničky se šíří Evropou v míře dlouho nebývalé. Nedávno zdecimovaly i redakci Českého rozhlasu v Pardubicích, kde musela podstatná část zaměstnanců odejít do karantény. Nemoci jsme proto věnovali prostor ve Zdravíčku i my.

Kombinace dvou onemocnění, která si cestovatelé mohou přivézt ze zahraničí, není neobvyklá. Nákaze se ale dá předejít snadnými opatřeními. „Takový člověk určitě ochutnával tamní pochoutky, nevyvaroval se stánkovým prodejům a nejedl jen v hotelovém rezortu. Nepoužíval repelent a nechal se poštípat komáry. Prostě podcenil jednoduchá, ale účinná opatření,“ říká Gabriela Žampachová z krajské hygienické stanice.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související