V edici Zmizelé Čechy vychází Tábor

9. červen 2013

Knižní tipy; Náš host: Eva Hubičková, autorka knihy Zmizelé Čechy – Tábor; Recenze Dagmar Blümlové na knihu Nevymyšlená historie osudů Josefa Švejka v Rusku; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Jasutaka Cucui: Paprika
Jasutaka Cucui je japonský spisovatel a džezový klarinetista, který se proslavil sci – fi Dívka, která proskočila časem. Česky zatím vyšly jeho romány Peklo a Konec stříbrného věku, a teď nejnověji v Odeonu Paprika. Vědci přijdou na způsob, jak vstupovat do lidských snů a jak snícího ovlivňovat. Vynález má sloužit k terapeutickým účelům, ale když dojde ke krádeži přístroje, hrozí jeho zneužití snovými teroristy a je třeba ho za každou cenu získat zpět. Knihu přeložila Anna Křivánková.

Pavla Jazairiová: Jediný svět
Jméno Pavly Jazairiové jistě rozhlasoví posluchači dobře znají stejně jako její knihy. Radioservis vydává teď knížku Jediný svět, do které autorka zařadila své črty a reportáže nejen ze světa – například z Indie, Turecka, Iráku nebo Zimbabwe - ale také ze svého domova, z Jizerských hor, tedy bývalých Sudet. Jediný svět, kniha na křídovém papíře, s barevnými fotografiemi .

Vlastimil Vondruška: Msta písecké panny
Není to tak dlouho, co jsme představili novou knihu Vlastimila Vondrušky z jeho Přemyslovské epopeje, a už je tu další, tentokrát prosím jihočeská! Autor se nechal inspirovat Pískem a do prostor tamního gotického hradu zasadil děj svého historického románu Msta písecké panny. S předstihem upozorňuji na setkání s Vondruškou přímo v prostorách píseckého hradu ve středu 19. června v 16 hodin. Fandy tohoto autora asi potěší, že se v nové knize opět setkají s královským prokurátorem Oldřichem z Chlumu, kterému jde ovšem tentokrát o život. Mstu písecké panny vydává Moba.

Vojtěch Lindaur: Dávám, tak ber!
Hudební skupina Marsyas má svou monografii. Napsal ji hudební publicista Vojtěch Lindaur a vydalo nakladatelství Galén. Důkladně zpracovaná kniha čerpá ze vzpomínek přátel a fanoušků, ale všímá si také osudů jednotlivých členů skupiny, ať už je to Zuzana Michnová, Petr Kalandra nebo Oskar Petr. Najdeme tu i kompletní diskografii. Kniha se jmenuje Dávám, tak ber!

Logo

Ivana Mudrová: Tajnosti českých hřbitovů
Ivana Mudrová je autorkou knihy Tajnosti českých hřbitovů. Putování po celkem 60 hřbitovech doplňují různé příběhy víceméně strašidelné: Znesvěcení sklářské hrobky na Hůrce, Vražda inženýra Formise nebo Vampýr Tobiáš z Hrádku. Navštívíme židovské hřbitovy, nahlédneme do šlechtických hrobek a zastavíme se na místech, kde bývaly hřbitovy německé.


NÁŠ HOST

Určitě jste už zaregistrovali pěknou edici z nakladatelství Paseka, která se jmenuje Zmizelé Čechy – ostatně i v našem pořadu jsme vám už několik jihočeských titulů z téhle edice představili. Nejnověji vyšel Tábor, který připravila ze snímků rodinného archivu fotoateliéru Šechtl Voseček Eva Hubičková. Právě díky několika generacím fotografů Šechtlů je zachycena i dnes už ztracená tvář tohoto města.


RECENZE Dagmar Blümlové

Nevymyšlená historie osudů Josefa Švejka v Rusku
Tak a máme dohaškováno. Letošní dvojité jubileum Jaroslava Haška se vyčerpalo 30. dubnem, kdy uplynulo 130 let od jeho narození; úmrtní devadesátku jsme si připomínali už 3. ledna. Utíká to, vzhledem k životnosti a aktuálnosti jeho literárního odkazu se však těm vysokým číslům ani nechce věřit. Málokterý spisovatel – a to není řeč jen o těch domácích – tak uhranul svět výhradně silou svého talentu bez pomoci takového či onakého managementu. Ptejme se tedy, jaká je bilance letošních jubilejních připomínek: několik televizních a rozhlasových pořadů, většinou repríz, několik článků směrovaných k jubilejním dnům, a knižní shrnutí faktů a dokumentů z dílny hlavního českého haškologa Radko Pytlíka. A také dvě nové sochy: programově hellerovská Hlava XXII Radomíra Dvořáka, který svůj osmnáctitunový monument usadil na louce u Lipnice nad Sázavou, a prostá busta od Michala Moravce, která zdobí atrium Všeruské státní knihovny v Moskvě.

Logo

Tím se konečně ocitám u zdroje pozoruhodné publikace, která sice nevyšla – a pravděpodobně hned tak nevyjde – v českém jazyce, přesto bychom právě u nás o ní měli vědět. Ostatně je dostupná v hlavních českých a moravských knihovnách. Něvydumannaju istoriju pochožděnij Jozefa Švejka v Rossii, tedy Nevymyšlenou historii osudů Josefa Švejka v Rusku vydalo Knižní centrum jmenované moskevské knihovny v předstihu, na sklonku minulého roku. Ve vzorné edici Naděždy Glazkové se tu setkáváme s devětapadesáti texty, jejichž ruští autoři se různými způsoby k Švejkovi – jako románu i postavě – vyjadřují. Každého z autorů představuje přesný a výstižný medailon. Defilují před námi novinářské recenze i literárně vědné rozbory, scénáře a ohlasy jejich divadelních či filmových realizací, glosy v pamětech či dopisech, to vše bohatě prokládáno obrazovými přílohami. Spatříme švejkovské knižní ilustrace, scénografie, záběry z představení, včetně loutkových, filmové tváře Haškových hrdinů, to vše na hony vzdáleno obligátnímu kulatému Rudolfu Hrušínskému, ba i kresbám Josefa Lady. Prostě ať se nám to líbí, nebo nelíbí, Rusové už dávno Haška i se Švejkem jaksi adoptovali. A při listování touto noblesně vypadající knihou si uvědomíme, že zažitá úvaha o v Švejkovi personifikovaném češství bere za své.

V autorské skladbě najdeme kupříkladu režiséra Sergeje Ejzenštejna, Ilju Erenburga či básnířku Marinu Cvětajevovou. Glazková zachytila i několik vzpomínek Haškovy druhé, ruské ženy Šury a z jejího medailonu se konečně dozvíme, jak žila po Haškově smrti. Podstatnou sumu „ruského“ Švejka tvoří rozsáhlý úvod editorky, z jejíchž rukou již před lety vyšly podobné bibliografie ruských ohlasů díla Komenského a Vítězslava Nezvala. Škoda, že u nás o nich ví jen málokdo. Glazková, která zároveň celý projekt vymyslela, chystá i druhou knihu ruských reflexí „Švejka“. Naváže v ní na zpracované období let 1926-1940 a dovede ji do současnosti. Vezmeme-li v úvahu, že u nás poslední haškovský bibliografický soupis, nikoliv výpravná kniha ke čtení, ale pracovní pomůcka, vyšel v roce 1983, nemáme náhodou co dohánět?


SOUTĚŽ

Nová soutěžní otázka: 13.6. 1893 se narodila známá anglická spisovatelka Dorothy Sayersová, která se proslavila svým aristokratickým detektivem, jehož jméno je dnešní hádankou. Vrtošivý hrdina vystupuje v mnoha jejích knihách a je velmi populární, takže pro vás bude tahle hádanka opravdu snadná. Napište nám jeho jméno i příjmení do 14 dnů.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio