V Dobřívě pokračuje náročná rekonstrukce vodního hamru

18. říjen 2018 22:10

Významná technická památka, která patří k nejstarším v České republice, už byla v nevyhovujícím stavu. Opravy budou stát přes 12 milionů korun.

Hamr je velká obdélníková budova, která je přilepená na hráz Huťského rybníka. Přilehlý náhon přivádí vodu dřevěným korytem, takzvanými vantroky, na tři vodní kola, a ta pak pohánějí hamernická zařízení. Což jsou kladiva různých velikostí, brusy, skružovací stroj, vrtačky nebo lisy. To všechno sloužilo k výrobě různého nářadí, jako jsou radlice k pluhům, krumpáče nebo lopaty.

Zařízení teď opravuje a renovuje restaurátor Zdeněk Vaindl. „Protože zařízení už dosluhovalo a fungovalo špatně, udělali jsme tu geologické průzkumy, při kterých jsme zjistili část historie, o které nikdo nevěděl. Přišlo se na to, že původní věci jsou 150 let staré a novodobé zařízení je staré 100 let. Teď víme docela přesně historii před 150 lety, “ uvedl Zdeněk Vaindl.

Nové a funkční

Obnovy a hlavně navrácení funkce se dočkají i dmychadlo a dynamo, tedy generátor elektřiny. „Měla by tu být elektřina z vody. Bude tu původní dmychadlo, které tu už bylo a bude to nejstarší funkční exponát, jež bude napojený na vodní kolo,“ upřesnil Zdeněk Vaindl.

Z toho, že se dmychadlu vrátí funkčnost a bude v provozu, jsou nadšení i památkáři. „To je výborná věc, protože vlastně nové zařízení bude prezentováno v té původní podobě, byť sem do hamru nepatří, tak určitě tady někdy zařízení dmychadla bylo. Obnova bude určitě přínosem pro celý hamr, jako technickou památku,“ dodal David Tůma z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu.

Obnovené bude také vodní kolo

A jak doplnil ředitel Západočeského muzea, které hamr spravuje, František Frýda, dojde i na obnovu vodního kola, které dmychadlo pohánělo: „Chceme to udělat tak, abychom ty předměty neukazovali jen v nějaké vystavené podobě a nefunkční. Chceme jakoby zkrátit komentovaný výklad a ukázat návštěvníkům, jak ty věci skutečně fungovaly a k čemu byly.“ 

V rámci rekonstrukce už je hotové nové sociální a provozní zázemí celého areálu včetně vodovodu a kanalizace a taky vnější přívod elektřiny. Vnitřní rozvody, teď zcela nevyhovující, přijdou na řadu vzápětí. „To jsou práce, které běží souběžně s tím ostatním. V současné době se především zaměřujeme na obnovu základů jednotlivých bucharů, aby se potom mohla opravit vodní kola a tak dále, a aby bylo možno pustit vodu a dodělat dokončovací práce. Samozřejmě doufáme, že vydrží počasí, aby se mohlo pokračovat co nejdéle do zimní přestávky, která určitě nastane,“ řekl František Frýda.

Z dvanáctimilionových nákladů na rekonstrukci pokryje šest milionů evropská dotace a šest milionů zaplatí Plzeňský kraj. Hotovo by mělo být do konce příštího roku.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio