V Dírné na Táborsku restaurují ojedinělá boží muka z počátku 19. století

8. leden 2019 14:38

Zhruba 130 tisíc korun si zatím vyžádaly restaurátorské práce na záchraně božích muk v Dírné na Táborsku. Jedná se o ojedinělou ukázku drobné sakrální architektury, která je na seznamu národních kulturních památek.

Několik metrů vysoká boží muka v Dírné jsou specifická svým umístěním na návrší v krajině i kulatým tvarem. Obvykle bývají totiž čtvercová.

„Boží muka jsou opravená. Podílela se na tom štukatérská firma, úpravy se konzultovaly a našly se tam zbytky původních božích muk, takže jsme se k tomu připojili a obnovili jsme to,“ uvedla starostka Jana Vacková.

Obec získá na záchranu památky dotaci 50 tisíc korun, zbytek doplatila ze svého.

Restaurátoři se do Dírné brzy vrátí, aby do prázdných nik doplnili chybějící obrazy. „Obrazy tam původně byly, dochovaly se nám malby na kovu, ale už jsou vyšisované, nejsou znatelné. Pak tam byly obrazy od místního malíře. Rozhodli jsme se po konzultaci s úřady, že tam navrátíme ty původní, to znamená výjevy svatých na plechu,“ dodala Jana Vacková.

Boží muka, která mají symbolizovat sloup, u kterého byl bičován Kristus, v Dírné najdete kousek před obcí na vrchu nedaleko hlavní silnice. Pravděpodobně někdy před rokem 1828 je tam nechal vybudovat rod Vratislavů, kterému patřilo tamní panství.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související