V Chýnově zmodernizovali tamní domov pro seniory

15. duben 2009

Domov pro seniory v Chýnově, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj, slavnostně otevřel nový pavilon. Vzniklo zde 18 jednolůžkových a 9 dvoulůžkových pokojů. V původním objektu bylo zrekonstruováno celkem 11 pokojů.

Celkové stavební náklady činily přes 76 miliónů korun, z toho státní dotace ministerstva práce a sociálních věcí byla 47miliónů korun. Zbytek zaplatil Jihočeský kraj ze svého rozpočtu.

Domov pro seniory Chýnov sídlí v objektu památkově chráněného zámku od roku 1958 a jeho kapacita je i po stavebních úpravách stále 77 klientů.

A jak jsou spokojeni samotní klienti domu seniorů Českému rozhlasu prozradila 80letá Stella Marešová: "To, jak to teď nově přestavěli, musíte vidět. Skutečně to je pro staré lidi ve 21. století. je to opravdu krásný pavilon a nádherně zasazený do krajiny. Není to žádná pěst na oko, je z toho požitek."

Slavnostní otevření chýnovského domova pro seniory si nenechal ujít ani hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola: "Jsem rád, že dochází ke shodě mezi zájmy ochrany kulturních památek a jejich postupnou rekonstrukcí a současně i zájmy veřejnosti, tedy přístavbou moderních ubytovacích zařízení pro naše seniory. Kulturnost v každé společnosti se pozná podle vztahu k seniorům. Standardy poskytovaných služeb se stále zvyšují. Přeji všem klientům, aby se zde cítili dobře."

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio