V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko vlci letos usmrtili zhruba stovku hospodářských zvířat

22. září 2021 08:16

Celkem mají od začátku roku na území CHKO Broumovsko vlci na svědomí zhruba stovku hospodářských zvířat. Říkají to ochranáři, podle kterých jde o podobné číslo jako loni. Ubylo ale mrtvých ovcí, stále víc naopak šelmy útočí na telata. Těch zabili desetkrát víc, než před pěti lety.

Čtěte také

„Asi se dá říct, že se vlci naučili lovit i telata," říká pracovník Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.

Zatímco v roce 2016 evidují ochranáři v oblasti čtyři mrtvá telata, teď jich vlci prokazatelně zabili čtyřicet, dalších deset farmáři postrádají a jejich zmizení s vlky může souviset.
„Že třeba vědí, že kráva někde vrhla mládě, ale už se potom nikde nenašlo."

Podle Petra Kafky je ochrana telat pro chovatele složitější než ohlídání ovcí.
„Protože se tato zvířata zpravidla pasou na mnohem rozlehlejších plochách."

Čtěte také

Zabezpečení hospodářských zvířat proti útokům vlků se přitom zlepšuje pomalu. Tvrdí to vedoucí Správy CHKO Hana Heinzelová.
„Nedá se říct, že by nám masivně narostlo účinné zabezpečení, které my spatřujeme v kombinaci elektrického ohradníku s dobrým pasteveckým psem."

Farmáři sice na lepší ploty, nebo nákup psů mohou od státu získat peníze, mnozí ale opakovaně poukazují na složité podmínky získání dotací.

„Zkusili jsme i dotační tituly, ty ale bohužel nedopadly," říká například chovatel Vladimír Menčík.

Tomu vlci jen letos už zabili několik desítek ovcí, do jejich lepší ochrany už přitom podle svých slov investoval miliony korun. Prodat kvůli tomu musel část svého majetku.

Čtěte také

Zvířata se snaží chránit i osobně.
„Celé noci jsme jezdili a ovce víceméně hlídali. Spal jsem v karavanu, ale teď na podzim je více práce, takže není tolik času na to se věnovat jen ovcím."

Ten samý farmář si také na ochranu ovcí pořídil čtyři pastevecké psy, ty si ale nedovolí samotné nechat v ohradě.
„Protože máme strach o turisty, lidi na kolech, i o sousedy. To je prostě problém."

V CHKO Broumovsko se podle ochranářů aktuálně pohybují tři vlčí smečky, ve kterých odhadem žije dvacet až pětadvacet zvířat. Přesnější data nejsou k dispozici.

Spustit audio

Související