V Chorvatsku letos utonulo už 40 lidí

22. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku je momentálně 700 tisíc turistů. Podle národní turistické centrály jich o tomto víkendu přibylo dalších dvě stě tisíc, což je další nárůst ve srovnání s loňskem. Nenechávat děti bez dozoru, nekoupat se pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek a nepřeceňovat své plavecké schopnosti. Tak zní tři základní rady chorvatských záchranářů pro turisty, kteří tráví dovolenou u moře.

V Chorvatsku je momentálně 700 tisíc turistů. Podle národní turistické centrály jich o tomto víkendu přibylo dalších dvě stě tisíc, což je další nárůst ve srovnání s loňskem. Pokud bude tento trend pokračovat i nadále, je jisté, že plán pro letošní turistickou sezónu, navýšit počet turistů o 2 a počet noclehů o 5 procent, bude splněn. Očekává se, že zájem lidí o dovolenou na Jadranu bude kulminovat v prvních dvou srpnových týdnech, kdy začíná tradiční italská dovolená - feragosto.

Nenechávat děti bez dozoru, nekoupat se pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek a nepřeceňovat své plavecké schopnosti. Tak zní tři základní rady chorvatských záchranářů pro turisty, kteří tráví dovolenou u moře. Doporučení je reakcí na nezvykle vysoký počet utonulých. Letos už bylo zaznamenáno 40 případů, což je dvakrát více než loni.

Na filmovém festivalu v chorvatském přístavním městě Pula se dařilo českému zástupci. Hned dvě ceny získal film českého režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Menzelův snímek se v kinech objevil koncem loňského roku, získal čtyři České lvy a na kontě má přes 800 tisíc diváků.

Kurzy měn

Zagrebačka banka dnes za 1 euro vyplácela 7, 23 kuna a za 100 českých korun 25,6 kuna.

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA jsou ceny stále stabilní: litr benzínu super 95 stojí 7,85 kuna, za eurosuper zaplatíme 8, za naftu 7,38 a za LPG 3,35 kuna.

Doprava

Dopravní nehoda na Jadranské magistrále u města Brodarica, která odpoledne blokovala dopravu, už byla odstraněna. Zvýšený provoz je ale hlášen při výjezdu na hraničním přechodu Stara Gradiška a na příjezdu do Chorvatska na přechodu Macelj. Čekací doby se pohybují kolem půl hodiny. Na ostatních hraničních přechodech je provoz plynulý.

Počasí

U Jadranu bude v pondělí 23. 7. převážně slunečno, výjimečně polojasno. Ranní teploty od 22 do 27 stupňů, nejvyšší odpolední teploty 32 až 37 stupňů. Mírné ochlazení je hlášeno až na středu, kdy by teploty měly klesnout na 30 °C. Povane slabý jihozápadní vítr. Na otevřeném moři severo a jihozápadní vítr, který po poledni nabere jižních směrů. Teplota moře je 25 až 28 stupňů.

Pro jachtaře není vydáno žádné upozornění. Na severním jadranu bude převážně foukat jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 10 uzlů, navečer až 18 uzlů. Na středním a jižním Jadranu převážně severozápadní vítr o síle 4 až 12 uzlů, který večer může zesílit až na 18 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2, k večeru i st. č. 3. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu