V Českých Budějovicích začala stavba další části zanádražní komunikace

17. srpen 2010

V Českých Budějovicích začaly stavební práce na první části druhé etapy takzvané zanádražní komunikace. Investorem stavby za 90 milionů korun je Jihočeský kraj. Tato komunikace by měla vést od Okružní ulice přes Rudolfovskou a Suché Vrbné do čtvrti Mladé.

Podle náměstka primátora Františka Jelena město vykoupilo pozemky, připravilo stavební povolení, projektové dokumentace a předalo vše kraji: „Představujeme si spolupráci i nadále. Město bude vykupovat pozemky a stavbu připraví. Protože to je silnice II. třídy, nacházející se na území města, tak uděláme vše proto, aby to kraj pak nakonec zaplatil. Nejsou to jen prostředky kraje, jsou tady i prostředky vložené městem – budeme tu mít světelnou signalizaci, veřejné osvětlení a cyklostezky. Intenzivně připravujeme výkupy čtvrté etapy, třetí etapou je tunel a úsek k Družstevní ulici.“

Podle Zdeňka Nováka, ředitele českobudějovického závodu firmy Eurovia, která je zhotovitelem stavby, by větší komplikace v úseku mezi Rudolfovskou a Vrbenskou ulicí nastat neměly. Bude se ale muset odstranit stožár vysokého napětí na břehu Dobrovodského potoka.

Stavbaři budou také muset zachovat přístup k dětskému stacionáři Světluška, vysvětlil Novák: „V podmínkách výběrového řízení bylo, že stacionář musí zůstat vždy přístupný, včetně osobních automobilů. Takže stavbu provádíme tak, že teď stavíme od Vrbenské ulice směrem ke stacionáři. Tuto část vybudujeme až po vrchní vrstvu asfaltu, aby Světluška byla přístupná. Poté budeme stavět od stacionáře směrem k Rudolfovské, kde je na trase jeden most.“

Současně se stavbaři pustí do práce na Vrbenské ulici, kde se nachází také jeden most. Stavět se bude podle projektu po polovinách, aby Vrbenská zůstala nadále průjezdná. Firma by silnici nejraději uzavřela, ale podřídí se názoru města a kraje.

Práce začaly později než se plánovalo, v listopadu je firma přeruší, takže dokončeny budou pravděpodobně až na jaře příštího roku.

Spustit audio