V Českých Budějovicích se meziročně snížila kriminalita

10. únor 2009

Ubylo loupeží a stoupla objasněnost kriminálních činů. Zvýšila se ale mírně drobná majetková trestná činnost. S takovou zprávou přišli za českobudějovickým primátorem Jurajem Thomou zástupci republikové i městské policie. Například vloni ze 77 loupeží objasnili 56.

Úbytek kriminality v krajském městě primátor Juraj Thoma vítá: "Částečně to lze připsat tomu, že státních policistů a strážníků v ulicích za poslední rok přibylo. Také toto roční období je příznivější pro vyhodnocování statistik. Nicméně z toho mám radost, protože se daří i objasňovat spoustu spáchaných trestných činů a přestupků, tendence objasňování je mnohem vyšší."

Jak primátor Juraj Thoma dodal, některé specifické problémy jsou v oblasti kriminality celorepublikové: "Páchání trestných činů se bohužel posouvá do úplně jiných sociálních a věkových kategorií, než na které jsme byli zvyklí. To je zdá se stejné v celé republice. Spíše to vzbuzuje otázku, zda není nějaká chyba v sociálním systému a v prevenci a práci s eventuelními pachateli přestupků a trestných činů."

Rada města rovněž schválila program prevence kriminality. V jeho rámci chtějí zlepšit pomocí informačních letáků prevenci u dětí a také k tomu využít i besedy s dětmi základních škol. Počítá se i s kursem sebeobrany pro mladé dívky.

Spustit audio