V Českých Budějovicích chystají přísnější vyhlášku o pohybu psů ve městě

26. červenec 2012

Radnice chce zpřísnit pravidla pro pohyb psů na území krajského města. Těch by mělo být zhruba sedm tisíc.

Protože je ale někdo přihlašuje tam, kde jsou nižší poplatky, může jich být až deset tisíc. Obsah stávající vyhlášky už není aktuální. Město připravuje nový dokument, který by se měl projednat na podzim.

Mezi hlavní změny by mělo patřit omezení volného pobíhání psů na veřejných prostranstvích. Podle primátora Juraje Thomy (Občané pro Budějovice) by se měla zapojit v tuto chvíli i veřejnost.

„V návrhu je to, co říká zákon, co je majitel povinen činit, že není povinnost čipovat psa, ale že může za čipovaného psa dostat nějaké úlevy, pak vymezuje místa, kde by psi neměli mít volnost pohybu. Ale je to materiál k veřejné diskuzi, takže všechny připomínky a náměty na radnici přivítáme, budou zpracovávany a budou se promítat do toho materiálu k obecně závazné vyhlášce o pohybu psů,“ říká Thoma.

Občané mohou své připomínky podávat na radnici do konce letošního září. Zastupitelé by pak do konce roku měli novou vyhlášku schválit. Toto téma tradičně rozděluje obyvatele na majitele a milovníky psů a ty, kterým psi vadí, takže se očekává bouřlivá diskuse.

Spustit audio