V Českém Krumlově začínají stavět protipovodňová opatření

1. duben 2009

V Českém Krumlově začne v prvních dnech měsíce dubna výstavba protipovodňových opatření na řece Vltava. Jako první přijde na řadu úsek, který je v centru města.V letních měsících se pak práce přesunou do okrajových městských částí.

Jak řekl českokrumlovský starosta Luboš Jedlička, výstavba protipovodňových opatření by neměla nijak omezit letošní turistickou sezonu: "Jednáme s dodavatelem stavebního díla i s investorem celé akce o tom, aby dopady na turistickou sezónu byly minimální. Zejména na cestovní ruch a oblast vodních sportů. Každým rokem totiž projede Českým Krumlovem více než 100 tisíc lodí. Uzavření soukromých provozoven rozhodně nehrozí."

Jak starosta Luboš Jedlička dodal, stavební práce budou spojeny pouze s určitými dopravními omezeními: "Dopravní omezení může hrozit pouze v tom případě, že vybagrovaná hmota z koryta Vltavy se musí odvážet. Bude to cca 50 - 60 nákladních automobilů denně. To může mít za následek hluk, prašnost nebo znečištění místních komunikací. Odbory městského úřadu samozřejmě dostaly za úkol vše denně kontrolovat, aby se eliminoval negativní dopad na Český Krumlov."

Protipovodňová opatření budou stát okolo 95 miliónů korun. Jestliže výstavbu neohrozí dlouhodobý déšť nebo neplánovaný výskyt ohrožených živočichů, měly by už zajistit bezpečnost Českého Krumlova při jarním tání v roce 2010.

Spustit audio