V Českém Krumlově mohou díky dotaci opravit most u kina, který je v havarijním stavu

21. leden 2010

Město Český Krumlov uspělo v páté výzvě Regionálního operačního programu Jihozápad se dvěma projekty ze sedmi podaných a získá celkovou dotaci téměř 16 milionů korun. Z finančních prostředků získaných z regionálního operačního programu, by město mělo v letošním roce například zrekonstruovat most u kina v Českém Krumlově a 11 autobusových zastávek ve městě.

Celkové náklady na realizaci těchto projektů přesahují 18 milionů korun, město ze svého rozpočtu vynaloží částku převyšující 2,5 milionu korun.

Aktuální informace k rekonstrukci mostu nad silnicí I/39 na Špičáku prozradil českokrumlovský starosta Luboš Jedlička: "V současné době se vybírá dodavatel stavby. Předpokládáme, že ve druhém kvartále letošního roku by měla proběhnout vlastní rekonstrukce mostu. Je to nezbytné, protože most je už tak nestabilní, že kousky betonu z železné konstrukce mostu odpadávaly na projíždějící auta a pěší. Tento stav jsme museli řešit. Chtěli bychom, aby rekonstrukce byla hotova do června, kdy začíná hlavní turistické sezóna."

Obyvatelé Horního Žďáru na Jindřichohradecku se mohou těšit na nový most. Ten současný je sice v dobrém technickém stavu, ale i přes několikeré pokusy o nápravu je stále velmi hlučný. Město Jindřichův Hradec by do stavby nového mostu mělo investovat asi 2,2 milionu korun, zbytek peněz uhradí dotace.

Jak přesně budou finance rozvrženy, doplnil tajemník jindřichohradeckého městského úřadu Karel Přibyl: "Uspěli jsme ve výzvě z regionálního operačního programu a obdrželi dotaci ve výši 10,3 milionu korun. Do výběrového řízení se přihlásilo pět firem, které se zabývají silničním a mostním stavitelstvím. Vybrána byla specializovaná firma z Prahy, která podala nejvýhodnější nabídku ve výší 12,5 milionu korun."

Most by se v Horním Žďáru měl začít stavět v březnu a dokončen by měl být v listopadu tohoto roku.

Spustit audio