V centru Budějovic jezdí velké vysavače. Zima bez sněhu znamená víc času na důkladný úklid

17. leden 2020 15:13

Díky mírné zimě je centrum Českých Budějovic čistější. Úklidová firma se nemusí věnovat zimní údržbě, a proto její pracovníci každý den uklízejí odpadky a zeleň. Využívají přitom velké elektrovysavače.

„Vysavač má obrovskou sílu, vysává třeba veškeré nedopalky, které jsou zašlapané v dlažbě, zmrzlé, mokré. Bez toho by se nám to dělalo hrozně špatně, urychlí nám to práci,“ popisuje pracovník firmy FCC Josef Dvořák.

Tento týden vyjel se svými kolegy a velkým vysavačem do ulic v centru Českých Budějovic. Dělá úklid, který by při běžné zimě se sněhem nebyl vůbec možný. „V předchozích letech, kdy byla zima krutější, jsme se zabývali údržbou lávek, chodníků a tyhle vysavače jsme nemohli vůbec používat,“ potvrzuje.

Čtěte také

Sací hadice vysaje nejen malé nedopalky, ale i větší předměty. „Vysává i PET lahve, nejen prázdné, ale i do jedné třetiny plné. Čistíme okolí celého centra, veškerou dlažbu, dá se zajet i na travnaté plochy, když nejsou moc měkké,“ dodává Josef Dvořák.

Vysavače vyjíždí do města každý den. „Lidé pak většinou uklízí travnaté plochy, spadané větve, vyhrabávají listí nebo odstraňují náletové dřeviny, pomáhají kolegům při svážení vánočních stromků,“ říká ředitel společnosti FCC Roman Braný.

Díky teplé zimě ušetřily České Budějovice na zimní údržbě už několik milionů korun. To se ale ještě do konce zimy může změnit.

Spustit audio

Související