V Budějovicích se jezdí na kole i v zimě, cyklistům ale často chybí světla

20. únor 2017

Kolo je jako dopravní prostředek v Českých Budějovicích populární i v zimě. Terén ale pro cyklisty není příliš bezpečný. Pozor by si měli dávat jak na náledí, tak na písek.

Ne každé kolo je navíc na jízdu dobře připraveno. „Tady je velká chyba, že kolo nemá světla, bezpečnost je nejdůležitější. Také není namazaný řetěz. V zimních podmínkách se používají maziva, která jsou trochu hustší a na řetězu déle vydrží,“ hodnotí mechanik Erik Lorenc bicykl, na kterém do servisu přijela reportérka.

V zimě by podle něj také cyklisté měli kolo častěji oplachovat. Sůl, která se používá na chodníky a silnice, je totiž velmi agresivní. „Zároveň nedoporučuji městská kola na sníh nebo led. Zvlášť cyklistům, kteří nejsou příliš zdatní, to na náledí vždycky ujede,“ dodává Erik Lorenc.

Mnoho lidí jezdí po městě na kole celý rok. „Používám kolo jako dopravní prostředek každý den, jezdím do práce tři a půl kilometru,“ říká jeden z cyklistů. „Jezdím po Českých Budějovicích celý rok, dle mého soudu není špatné počasí, je nevhodně oblečený cyklista,“ dodává další.

Od listopadu zaznamenala jihočeská policie devět hlášených nehod cyklistů s lehkým zraněním. Policejní mluvčí Milan Bajcura varuje cyklisty na silnicích i chodnících před pískem a vyzývá je, aby byli v zimě vidět.

„Stále spousta cyklistů jezdí neosvětlených. Nepoužívají reflexní prvky, jezdí i po hlavních komunikacích, a to je někdy velmi rizikové. Mohlo by dojít ke střetu neosvětleného cyklisty s vozidlem a těžkým následkům,“ připomíná.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio