V Budějovicích by mělo být víc sdílených kol. Přibydou i kolostavy

2. únor 2018

Systém sdílených kol v Českých Budějovicích se má letos rozrůst. Společnost, která ho provozuje, žádá na ministerstvu životního prostředí o dotaci přes tři miliony korun na nákup nových kol a kolostavů. Podporu má systém také od města.

Co do počtu jízd se cyklistika na veškeré dopravě v Českých Budějovicích podílí zhruba 13 procenty. Převážně k tomu přispívají cyklisté s vlastními koly, ale i počet uživatelů sdílených kol roste. Loni na nich lidé absolvovali celkem 24 tisíc jízd.

„Sám používám bikesharing, i když mám doma asi tři kola. Je to pohodlné a jednoduché v tom, že nemáte žádnou starost, prostě si půjčíte kolo a někde ho necháte. Znám lidi, kteří sdílená kola používají na cesty do práce, někdo jezdí do hospody, někdo se jen popoveze z nádraží,“ říká českobudějovický cyklokoordinátor Lukáš Bajt.

Občasným uživatelem systému sdílených kol je i pan Petr, který si jednou za čas zaplatí měsíční předplatné. „Ten měsíc, kdy ho mám zaplacený, bikesharing opravdu využívám,“ říká.

Společnost, která v Českých Budějovicích sdílená kola provozuje, teď žádá o dotaci od ministerstva životního prostředí na pořízení nových kol a také nových kolostavů.

V tom má podporu od města. „My máme trochu problémy s tím, že se kola zamykají k dopravním značkám, zábradlím a na jiná nevhodná místa, proto chceme, aby se rozšířil počet kolostavů,“ dodává primátor Jiří Svoboda.

Systém sdílených kol funguje už delší čas v Praze a také například v Brně, Olomouci, Teplicích nebo Kladně.

Podpoře cyklistiky v Českých Budějovicích by kromě sdílených kol prospělo podle cyklokoordinátora Lukáše Bajta budování nových cyklotras mezi západní a jižní částí města. Radnice už má v plánu například novou trasu pro pěší a cyklisty podél Vráteckého potoka.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio