V Budějovicích jsou tisíce vysokoškoláků, do centra města jich ale moc nechodí

26. říjen 2017

Koncerty, přednášky, workshopy, různé společenské události. Výběr akcí, které mohou studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích navštěvovat, se každým rokem rozšiřuje. Zájem o ně ale není takový, jaký by si organizátoři představovali.

Většina vysokoškoláků totiž tráví nejvíc času v univerzitním areálu a do centra města se jim nechce.

Podle Richarda Šefla z útvaru marketingu Jihočeské univerzity se studenti o dění v Českých Budějovicích příliš nezajímají. Vysoká škola tento problém řeší už delší dobu. „Nemůžu mluvit za všechny, samozřejmě jsou i tací, kteří akce vyhledávají, ale ve většině případů se setkáváme s tím, že studenti nemají zájem o to, co se v Budějovicích děje,“ říká.

Na univerzitě ještě donedávna sám studoval. Problém nevidí ve vzdálenosti kampusu od města, vysokoškoláci jsou podle něj spíš pohodlní. „Já osobně to vidím tak, že studenti opravdu zlenivěli a ty akce ve městě je tolik netáhnou. Často nedojdou ani na zastávku MHD, aby jeli do centra,“ komentuje.

Přednášky, koncerty nebo výstavy pro své kolegy a kamarády pořádá přímo Studentská unie Jihočeské univerzity. Podle jejího bývalého předsedy Václava Vosky ale studenty lákají hlavně akce spojené s popíjením alkoholu. „Největší zájem je aktuálně hlavně o souboj fakult, což je prostě souboj v pití alkoholu v klubu, a potom o silvestrovskou party, kam se přijdou zase hlavně opít,“ uvádí.

Tomáš Karlík provozuje klub Horká Vana v centru města. Přednášky, diskuze nebo koncerty, které dělá hlavně pro studenty, tam navštěvují převážně lidé středního a vyššího věku. Problém vidí v současné metodě vzdělávání. „Já si myslím, že ta lenost studentů vychází z toho, že to, co se učí a jak se to učí, jim přijde nezajímavé. Pokud by se tohle alespoň trochu změnilo, může se to v těch lidech trochu rozvinout,“ reaguje.

Přesně před rokem se v univerzitním areálu otevřel kulturní studentský klub Kampa v těsné blízkosti kolejí. Jeho návštěvnost by podle provozovatele Milana Brabce mohla být větší.

Zároveň popírá, že by nový klub v kampusu přebíral ty studenty, kteří by jinak mířili do centra města. „Opravdu kulturní klub předtím v kampusu nebyl, nicméně je třeba říci, a vím to sám jako člověk, který celý život žije v Českých Budějovicích, že studenti nejezdili do města ani předtím. My jsme spíš pokryli nějakou poptávku, než abychom vytvářeli nabídku, která by poptávku přesměrovala jinam,“ dodává.

Aktuálně koleje v kampusu ve Čtyřech Dvorech obývá přes 800 studentů. Počet těch, kteří se v univerzitním areálu pohybují, je ale daleko větší. Mnoho z nich totiž bydlí v cenově dostupných bytech na sídlištích Máj a Šumava, která s univerzitou těsně sousedí.

autor: mvo
Spustit audio