V broumovském klášteře díky moderním technologiím doslova ožívají podmanivé obrazy Radky Bodzewicz

28. červen 2022 11:50

Lapidárium broumovského kláštera na Náchodsku nabízí nevšední podívanou. Obrazy na obřích plátnech totiž ožívají. Nejen, že se díky moderním technologiím postavy i jejich okolí pohybují, navíc má každé dílo svůj vlastní zvuk. A když k tomu návštěvníci přidají ještě svoji fantazii, o zážitky rozhodně nemají nouzi. 

Stojím za skupinkou studentů, kteří se dívají na vystavené obrazy pomocí aplikace přes mobilní telefon. Nela a Petr diskutovali o tom, co vidí. „Připadá mi to jako takové velmi temné údolí, tvarem to připomíná třeba i sopku. A jsou tam vymyšlená zvířata a různé bytosti.“

Přecházíme k dalšímu obrazu. I tady je k dispozici také zajímavý hudební doprovod. „Ten je u každého exponátu jiný. A tady mi to připadá jako nějaká bouře.

Jak na mladé tohle umění působí?

„Působí to na mne jako taková nějaká hrozba či zkáza. Ale musím říct, že se mi to hodně líbí, dodává Nela.

Čtěte také

Přišla si pro mne další skupinka studentů, je to Nora, Eda a Fanda. Chtějí mi ukázat jiné obrazy, které se jim líbí. „Tento obraz mi přijde veselý. Je tam krásná krajina. Není to tak smutné jako na ostatních dílech.

A teď přecházím za kurátorkou edukačních programů v broumovském klášteře Pavlou Semerákovou. Musím se zeptat, v čem je tato výstava výjimečná? „Děti se na ni dívají jinak, přes aplikaci v chytrém telefonu nebo tabletu. Vnímám, že se dívají mnohem pozorněji, baví je to, zkrátka je jim pohled přes moderní technologie blízký.

V broumovském klášteře díky moderním technologiím doslova ožívají obrazy Radky Bodzewicz

„Je to na jednu stranu hezké, ale na druhou stranu trochu smutné. Ovšem prostě je to tak, usmívá se Pavla Semeráková.

Když jsem poslouchala hovory dětí, tak byly úplně nadšené a jejich fantazie pracovala na plné obrátky. Každý si v tom obraze představoval vždy trošku něco jiného.

„Je skvělé, že se skrze obrazy Radky Bodzewicz daří pracovat s fantazií mládeže. Dívat se intenzivně do barev a detailů obrazů, které tam nachází. Pro mne je to velká radost, dodává Pavla Semeráková.

Neobvyklá interaktivní výstava s rozšířenou realitou od umělkyně Radky Bodzewicz bude v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře k vidění do 15. září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související