V Bludišti v přírodě v Hostětíně zjistíte zajímavosti o vodě. Při špatné odpovědi se můžete ztratit

30. květen 2019
Česko – země neznámá

V okolí Hostětína v Bílých Karpatech ve Zlínském kraji se můžete vydat do lesního Bludiště v přírodě. Tento turistický unikát umožňuje příchozím prostřednictvím terénního kvízu odhalit tajemství vody. Na návštěvníky čeká celkem osm stanovišť a čtrnáct otázek, které je dovedou buď k cíli anebo jinam.

Začátek hry a první panel najdete před Centrem Veronica Hostětín, kde si můžete vzít mapku. Otázky jsou připraveny hravou formou, tak aby návštěvníky vtáhly do tématiky hospodaření, ochrany a kvality vody. Bludiště sestavili odborníci z celé České republiky. Hra se hodí pro jednotlivce, rodiny, školy i další kolektivy. Je dostupná ve dvou modelech: samoobslužná nebo moderovaná jako výukový program nebo orientační běh.

„Máme tady celkem osm stanovišť v terénu, která se věnují tématu voda a hospodaření s ní. Na každém panelu je otázka a u ní dvě odpovědi: správná a špatná. Kdo si chce projít naše Bludiště, musí se rozhodnout, kterou z těchto odpovědí zvolí. Když si vybere správně, postoupí na další stanoviště, když špatně, musí se vrátit a vybrat si tu druhou odpověď,“ říká Hana Machů z Centra Veronica Hostětín.

Jedno ze zastavení se věnuje například splachování. „Je velký problém v tom, že splachujeme pitnou vodou, která se před tím musí draze, energeticky i finančně, upravit. Proto otázka zní: kolik ušetří čtyřčlenná rodina za rok, pokud bude splachovat namísto pitné dešťovou vodou? Na výběr je z možností buď 1 000 korun, nebo 4 000 korun. Správná odpověď je 4 000 korun,“ uvádí jeden z příkladů Hana Machů.

První čtyři stanoviště bludiště se nacházejí v zahradě u Centra Veronica Hostětín, ty další pak vedou hráče do lesa. Lesní Bludiště v přírodě v Hostětíně je dlouhé zhruba tři kilometry a je přístupné po celý rok.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio