V Antarktidě nosil fotograf baterie pod spodním prádlem, aby mu nezmrzly

14. květen 2015

Zhruba polovina každého roku tráví Václav Šilha v zahraničí. Živí se totiž jako fotograf a zachytil už krásná místa na všech kontinentech. Jeho snímky zveřejňují prestižní časopisy, mimo jiné BBC Wildlife Magazine a National Geographic. Je také držitelem ceny Czech Press Photo za rok 2006, 2012 a 2014.

Cestováním a fotografováním si hlavně plní klukovský sen. „V mládí jsme hodně četli, chtěli jsme se dostat na exotická místa, ale nemohli jsme. Takže si teď žiju svůj osobní sen a je to takový nepřetržitý mejdan,“ říká.

K tomu, aby fotograf dostal své snímky do prestižních časopisů, potřebuje podle Václava Šilhy především obrovskou kliku. „O ničem jiném to není. Já jsem se náhodou dostal k situaci, kdy hroši zabíjeli krokodýla, tak jsem to zmáčkl, nebyl čas vymýšlet nějaké umění. A tahle fotka se dostala do BBC Wildlife a pak už to jelo,“ vypráví.

V poslední době strávil Václav Šilha například šest měsíců v Antarktidě. Jel tam sice v létě, kdy teploty nejsou tak extrémní, ale přesto mu zima komplikovala práci. „Museli jsme se postarat hlavně o baterie do fotoaparátů. Nosili jsme je na holém těle pod spodním prádlem, protože to bylo jediné místo, kde se zahřály, aby pak fungovaly,“ vzpomíná.

Fotograf Václav Šilha

U Antarktidy si splnil další velký sen a navštívil téměř neznámé jižní Sandwichovy ostrovy. „Na jeden z nich jsem vstoupil teprve jako devátý člověk v historii. Když si uvědomíte, že na Měsíci bylo dvanáct lidí, tak je to neuvěřitelné. Vylezl jsem tam na kopec a měl chuť řvát radostí. Byl jsem naprosto poblázněný z toho, že ještě na světě existují taková místa,“ říká.

Průměrného a geniálního fotografa podle něj odděluje to, jestli dokáže do snímku promítnout atmosféru a dá divákovi pocit, že se také ocitl na zachyceném místě.

Václav Šilha se přitom fotografování nevěnuje od mládí. Jeho profesí se stalo až v posledních letech. „Původně jsem měl stavební firmu, ale pak jsem zjistil, že to prostě není pro mě. Tak jsem to jednoho dne zabalil a řekl manželce, že budu cestovat a fotit. Těžké bylo srovnat se s tím, že sice dělám, co mě baví, ale nevím, jestli budu mít na složenky. To asi není pro každého, ale já si říkal, že i kdyby to vyšlo jen na rok, tak se to vyplatí. A jsem šťastný, že to vychází už patnáct let,“ uzavírá.

Fotografie Václava Šilhy. Rezervace Masai Mara v Keni

Celý rozhovor s Václavem Šilhou si poslechněte v záznamu vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Spustit audio