V akváriích školy ve Vodňanech se narodila první mláďata rejnoka

15. duben 2016

Budoucím rybářům se podařilo odchovat první mláďata trnuchy skvrnité v jižních Čechách. Rejnoky, kteří svým pohybem připomínají ptáky, mají studenti Střední rybářské školy ve Vodňanech v akváriích školního rybářského muzea.

O dvě rejnočí mláďata se starají sami studenti. „Malé rejnočky každý den krmíme nitěnkami,“ ukazuje Alexandr Nádaský. „Také se musí kontrolovat teplota vody a vzduchovací zařízení v akváriu,“ dodává Vladimír Novotný.

Společně se studenty si malé paryby hýčká i jejich učitel Jiří Hronek. „Při úspěšném rozmnožování sehrála největší roli technologie, kterou jsme během let postupně zdokonalovali. Také byly ideální parametry vody spolu s vhodným krmivem,“ říká.

Rejnoci skvrnití žijí v akváriích rybářského muzea ve Vodňanech už tři roky. To, že je letos samice březí, se ukázalo, když se na jejím těle začaly tvořit neobvyklé boule. „Proces rozmnožování je poměrně živelný. Samec na samici často naléhá, někdy jí dokonce i vykusuje kus tkáně, a toho už jsme si všimli. A pak jsme zaznamenali pohybující se mláďata v těle matky, je to vidět na hřbetní straně,“ popisuje Jiří Hronek.

Už i malí rejnoci ale mohou nebezpeční. „Když jsem je lovil, nedával jsem moc pozor a skoro se to vymstilo. Začali švihat ocáskem, takže obraný reflex mají okamžitě. Rejnoci jsou přitom jedovatí, mají trn s velmi nebezpečným jedem,“ upozorňuje Jiří Hronek.

Nyní mají rejnočata průměr těla 13 centimetrů. Pokud se jim bude ve Vodňanech dobře dařit, mohou dorůst až do velikosti kolem 60 centimetrů.

Studenti chodí mláďata pozorovat každý den. Většinou je to podle nich lepší než televize. „Chodíme sem každou přestávku, mláďata jsou aktivní i přes den. Když se zjistilo, že je samice březí, začala sem chodit celá škola, je to taková relaxace,“ dodává Alexandr Nádaský.

Narození rejnoků skvrnitých je velkým úspěchem. Ještě větším bude, pokud se je podaří uchovat při životě. Vzhledem k tomu, že jim ve Vodňanech chutná, je velká naděje, že se dožijí vyššího věku.

Spustit audio