V 66 letech zdolal na kole slavnou dálnici Route 66. V sedle byl 29 dní

2. březen 2021

„Na tu cestu jsem se vydal shodou zvláštních náhod,“ vzpomíná cyklista z jihočeské Blatné František Šesták, jak se dostal ke své nejdelší vyjížďce, a to po slavné severoamerické dálnici Route 66.

„Jeden třicátník z České republiky ji projel na kole a sepsal o tom hezkou knížku. Manželka mi ji dala k Vánocům, a protože následující rok mi mělo být 66 let, tak jsem si řekl, že bych to měl taky zkusit,“ popisuje.

Sportovec, kterému je nyní 78 let, má za sebou i cyklovýpravy po Evropě, jako třeba vyjížďku po stopách poselství krále Jiřího Poděbradského nebo podél bývalé železné opony.

Krize přišla. Vandráci Pavel Liška a Jan Révai se v Guatemale rozdělili kvůli sporu o snídani

Vandráci Pavel Liška a Jan Révai se vrátili z tříměsíční motorkářské expedice

Vandráci Vagamundos, kteří jezdí na motorkách po střední Americe, točí o tom dokument a plní si sen. To jsou herci Pavel Liška a Jan Révai. Na jejich cestě je ještě doplnil režisér a kameraman Hynek Bernard.

Americkou Route 66, která celkem měří 2448 mil, tedy 3 940 kilometrů, pokořil spolu s plzeňským cyklistou Janem Hájkem. „Trasu z Los Angeles do Chicaga jsme nakonec stihli ujet za 29 dnů, o devět dnů dřív, než nám letělo letadlo domů,“ říká s tím, že na konečné byl očekáván kamarádem z dětství Janem Škachem, který s rodiči kdysi emigroval do USA.

„Rád bych se ale na kole vrátil do Francie,“ odpovídá František Šesták na otázku, kam by se ještě rád podíval. „Francouzi jsou mi blízcí tím, jak jsou ležérní, pohostinní, slušní. A také mají dobré jídlo a víno,“ směje se muž, který jinak nedá dopustit na rodné Blatensko.

František Šesták napsal o svých cestách řadu článků a knih, například Na kole do Evropského parlamentu nebo Od Baltu k Jadranu. Spravuje rovněž své osobní webové stránky s cyklistickou tématikou.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související