Uzavření cesty na Modrý sloup má podle ekologa Kindlmana na svědomí sama správa NP Šumava

22. červenec 2013

Důvodem, proč českobudějovický krajský soud zakázal turistům průchod Luzenským údolím, není samotná ochrana tetřeva, ale vady v řízení a nezákonnost postupu správy parku a ministerstva životního prostředí. Podle ekologů, kterým dal soud za pravdu (viz rozsudek), nebyly dodrženy evropské směrnice.

Vědec a ekolog, člen stínové rady Správy NP Šumava a profesor Karlovy univerzity Pavel Kindlman, který upozornil na nedodržení postupu stanoveného evropskou směrnicí Český rozhlas České Budějovice, tvrdí, že Evropská legislativa mluví v této věci zcela jasně. Směrnice doslova uvádí: „Jakýkoli plán nebo projekt, který s určitou lokalitou přímo nesouvisí nebo není pro péči o ni nezbytný, avšak bude mít pravděpodobně na tuto lokalitu významný vliv, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými plány nebo projekty, podléhá odpovídajícímu posouzení jeho důsledků pro lokalitu z hlediska cílů její ochrany.“

„Správa národního parku ani ministerstvo ale povinná posouzení nenechaly provést,“ upozorňuje Pavel Kindlman. O povinnosti odborného posouzení projektů v chráněném území hovoří i § 45i, odst. (1) Zákona o ochraně přírody a krajiny, právě o něj se opírá aktuální rozsudek krajského soudu.

Úřad pochybení odmítá. „Co říká profesor Kindlman, nás nezajímá,“ uvedl, mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek. Vědec Pavel Kindlman ale varuje, že v opačném případě, kdy by soud dopustil porušení evropské směrnice o stanovištích, hrozila by ze strany evropské komise tvrdá sankce. „Za porušení evropských zákonů se udílejí mnohamilionové pokuty,“ říká Pavel Kinldman.

Proti rozhodnutí krajského soudu podala správa národního parku kasační stížnost spolu s Klubem Českých turistů, obcí Modrava a také ministerstvem životního prostředí.

Argumetnace naštvaných turistů, kteří nechápou, proč by kvůli tetřevovi nemohli využívat stezku Luzenským údolím, když se zde tetřev hlušec vyskytuje minimálně, je podle ekologů v jádru správná. Také vědec Pavel Kindlman tvrdí, že při dodržení pravidel daných evropskou směrnicí by mohli výletníci spornou stezku využívat. „Nemyslím, že by tam neměla vkročit lidská noha. Toto území nepatří k místům s nejhustší hustotou výskytu tetřeva,“ tvrdí Pavel Kindlman.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.