Už ve škole se seznámí s nejmodernější technikou. Dotace pomůže zlepšit výuku

9. březen 2018

V žádostech o regionální operační programy letos uspělo 42 jihočeských středních škol. Dohromady získají bezmála 635 miliónů korun.

Střední průmyslová a odborná škola řemesel a služeb ve Strakonicích dotaci využije pro obnovu moderní obráběcí techniky. Studenti ji mají k dispozici už od roku 2014 a získávají zkušenosti pro budoucí povolání.

„První část dotace využijeme na výměnu všech konvenčních strojů, frézek, soustruhů a brusek na klasických dílnách. Druhá část dotace půjde do moderní techniky, do CNC strojů. Budeme kupovat tříosé vrtací a frézovací centrum a multifunkční soustružnické centrum, které nám umožní na soustruhu i frézovat,“ popisuje učitel odborných předmětů Milan Samec.

Nová technika za bezmála 31 miliónů korun studentům usnadní vstup do profesního života. „Seznámí se s nejmodernější technikou, a když pak opustí naši školu a nastoupí do firem, už stroje znají,“ dodává Milan Samec.

Strakonická střední průmyslová a odborná škola řemesel a služeb nabízí celkem 16 oborů, a právě o ty technické je dlouhodobě největší zájem. „Z tříletých oborů je to obráběč kovů, zámečník, elektrikář, ale i automechanik. Dále čtyřletý obor mechanik - seřizovač a strojírenství. Celkem máme více než 850 žáků,“ uvádí ředitel Miloslav Pileček.

Z jihočeských školských zařízení vůbec největší investici chystá Střední rybářská a vodohospodářská škola Jakuba Krčína v Třeboni. Ta na rekonstrukci školní budovy získala dotaci ve výši bezmála 50 miliónů korun.

autor: mvo
Spustit audio