Už roky se obec Úsilné chce zbavit černé stavby. Majitel ale nařízení ignoruje a dokonce vyhrožuje

17. duben 2023 10:50

Uprostřed pole nedaleko hlavní příjezdové silnice k Úsilnému u Českých Budějovic stojí plot a za ním rozestavěný dům. Stavba na místě vzniká už skoro čtyři roky. Podle vedení obce bez stavebního povolení a v rozporu s územním plánem. Stavební úřad už dříve nařídil její odstranění.

O případu jsme poprvé informovali na jaře roku 2020. Od té doby se ale prakticky nic nezměnilo. Na pozemku se navíc hromadí auta, dřevo a přibyl tam i nový přístřešek.

„Když jsme tu byli poprvé, byla tu základová deska, tři řady cihel a velká jímka,“ vzpomíná starosta Úsilného Pavel Kašpárek. „Když se na pozemek podíváme teď, přibyl jakýsi zahradní domek, přístřešek, je tu karavan, velká skládka dřeva a v poslední době se objevily čtyři vraky,“ ukazuje.

Územní plán dané místo definuje jako rekreační louku, která umožňuje pouze výstavbu muzeí nebo staveb muzeálního charakteru. Majitel od začátku tvrdí, že na místě vzniká právě muzeum.

Vedení obce to považuje za nesmysl. „Čtyři roky jsou dlouhá doba a jsme přesvědčeni, i podle vyjádření odboru územního plánování a zpracovatelů územního plánu, že ta stavba je nelegální,“ říká Pavel Kašpárek.

V době natáčení rozhovoru pro Český rozhlas přijíždí na místo také majitel pozemku Josef Králík. Chová se vulgárně a starostovi navíc vyhrožuje. „Proč mě furt buzeruješ? Proč sem lezeš? Buď rád, že jsi živej,“ zazní.

Čtěte také

Josef Králík přiznává, že za nedodání příslušných povolení už od stavebního úřadu dostal pokutu. Odstranění stavby ale odmítá. „Já nic odstraňovat nebudu, já si na svůj pozemek můžu dát, co chci. To nejsou věci movité, to jsou věci, které na svém pozemku můžu mít. To je normální v dnešní době? To je totalita, tohleto,“ reaguje.

Stavební úřad odstranění nařídil poprvé před třemi lety. Josef Králík se odvolal na krajský úřad, který původní rozhodnutí zrušil. Znovu pak požádal o dodatečné stavební povolení, opět ale nedodal příslušné dokumenty.

„Stavební úřad řízení zastaví a bude pokračovat řízení o odstranění stavby,“ shrnuje aktuální situaci mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Brůha Welzlová.

Obec Úsilné tak může dál pouze čekat na rozhodnutí stavebního úřadu. Pokud majitel stavbu neodstraní ve stanovené lhůtě, dopustí se dalšího přestupku a celá věc může skončit i u soudního exekutora.

Spustit audio

Související