Už přes čtyři měsíce jsou kvůli koronaviru zavřená ZOO, ministerstvo slibuje peníze i jednodušší a rychlejší vyřízení žádostí o příspěvky

22. únor 2021 10:55

Ministerstvo životního prostředí pošle zoologickým zahradám víc peněz na péči o zvířata. Mimořádný příspěvek pro čtyři jihočeská zoo zvažuje i Jihočeský kraj.

Z dvaceti na třicet milionů korun navýšilo Ministerstvo životního prostředí objem peněz, kterými každý rok přispívá registrovaným zoologickým zahradám na péči o zvířata. Slibuje i jednodušší a rychlejší vyřízení žádostí o příspěvky, aby se peníze zahradám dostaly co možná nejrychleji. Už víc než čtyři měsíce jsou totiž kvůli opatřením proti šíření koronaviru ZOO v Česku zavřená.

Romana Albrechtová, majitelka Zoo Na Hrádečku v Horní Pěně u Jindřichova Hradce v reportáži připravuje krmení pro zvířata do plechových misek. Podobných tu každý den musejí ošetřovatelé připravit desítky. „Radši to moc nesčítám, ale měsíčně se pohybujeme přes jednu tunu masa,“ popisuje objem nákladů.

Směs hovězího, kuřecího a vepřového masa ošetřovatelka Lucie Hrdličková servíruje i místním vydrám. Na rozdíl od nosálů dostávají vydry maso schované v kartonové krabici s trubkou z pevného kartonu, několika vyřezanými vchody a vystlané dřevitou vatou a slámou.

„Zvířata se tím hlavně zabaví, je to pro ně aktivita navíc. A je to zábava i pro nás, vymýšlet to,“ dodává Romana Albrechtová.

Zoo Na Hrádečku je jednou 29 licencovaných v Česku. I ona tak může žádat o příspěvek Ministerstvo životního prostředí.

„Za rok 2020 jsme dostali příspěvek na krmení 200 tisíc na rok. Tato částka pokryla krmení na dva tři měsíce, ale musím zdůraznit, že tato částka se vztahuje pouze na zvířata zařazená do CITESu (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), takže pokud se tady poohlédneme po zvířatech typu lama, velbloud, osel, pštros, tak na ně se příspěvek nevztahuje,“ vysvětluje Romana Albrechtová.

Zoologické zahrady na svém území podpořil už loni Jihočeský kraj. Čtyřem zařízením poslal 400 tisíc korun. I letos se o situaci zahrad na jihu Čech krajský úřad zajímá a radní by měli rozhodnout, jestli je znovu podpoří. Přesto v Horní Pěně spoléhají hlavně na návštěvníky. Vše totiž financují čistě z vlastních peněz. Romana Albrechtová a věří, že v dubnu, kdy by její Zoo měla běžně otevírat, návštěvníky přivítá.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio