Už nepotřebují mince, za parkování mohou platit přes mobilní telefon

20. duben 2017

Zaparkovat a potom hledat po kapsách drobné mince na zaplacení parkovného - zkušenost s tím má snad každý řidič. V Jindřichově Hradci už to ale půjde i jinak. Ve městě začíná fungovat placení parkovného pomocí speciální aplikace v chytrém mobilním telefonu.

Řidiči se zatím o novinku příliš nezajímají. „Platím tak jednou za půl roku, pro mě je jednoduší naházet tam drobné,“ říká Lukáš Moták.

Místostarosta Bohumil Komínek ale věří, že až si řidiči zvyknou, ocení výhody toho, že jim k placení parkovného bude stačit mobilní telefon s aplikací Sejf a nabitým kreditem. „Pokud jsem třeba v obchodě nebo na úřadě a jednání se protahuje, tak díky pár kliknutím mohu dobu parkování prodloužit,“ uvádí.

Platba přes mobilní telefon je jenom další možností a řidiči za ní nezaplatí nic navíc. I přesto, že už nebudou za čelní sklo dávat parkovací lístky, bude je moci městská policie zkontrolovat. „Budeme mít speciální program v telefonu, díky kterému ověříme, zda ten řidič má uhrazen poplatek za parkování,“ vysvětluje vrchní strážník městské policie Luboš Müller.

Řidiči mohou novým způsobem zaplatit na všech placených parkovištích s výjimkou dvou, kde je závorový systém. „Zde ještě nemáme doladěné technické záležitosti, tam zatím aplikaci nemůžeme využívat, ale věříme, že to brzy vyřešíme,“ dodává místostarosta Bohumil Komínek.

autor: hoch
Spustit audio