Už nemusíte čekat, až knihovna otevře. Knihu vrátíte jednoduše a kdykoli vhozením do biblioboxu

10. červen 2021

Bibliobox se objevil před pobočkou Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích. Díky němu teď mohou čtenáři vrátit knihu i mimo otevírací dobu. „Těšili jsme se, až lidem tuhle šanci dáme,“ usmívá se šéfka pobočky Václava Medalová Hůdová.

Knihovnice Lenka Jirků navíc bibliobox vyzdobila, a tak je velká plechová modrá krabice rozhodně nepřehlédnutelná. Vracení knih je jednoduché. Otvorem je například večer vhodíte dovnitř a druhý den ráno je knihovnice vyzvednou a odepíší z vašeho čtenářského konta.

Václavu Medalovou Hůdovou také těší, že se čtenáři do knihovny vracejí, i když je zatím otevřeno v omezenějším režimu. „Přiznám se, že jsme čekali větší nápor podle toho, jak se telefonicky i emailem dotazovali. Důležité ale je, že mají stále o knihy zájem,“ říká.

Čtěte také

Pomalu se podle ní zvyšuje i zájem o e-knihy. Například na novinku Aleny Mornštajnové Listopád eviduje knihovna několik desítek rezervací, a čtenáři tak dlouho čekají. Elektronickou knihu si ale na tři týdny mohou zapůjčit okamžitě.

Dlouhé čekací lhůty jsou i na řadu dalších knih, řešením tedy může být výpůjčka přes elektronickou aplikaci. S její instalací v knihovně rádi poradí. „Dokonce si myslím, že pokud se chystáte na dovolenou a nedovedete si ji představit bez knih, můžete díky e-knihám ušetřit místo v kufru,“ dodává Václava Medalová Hůdová.

Tipy knihovnice na letní čtení do kabelky si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Dále pořad nabízí rozhovor s windsurferem Karlem Lavickým a zalistování knihou Řecká kuchyně od zpěvačky Marthy Elefteriadu.

Spustit audio

Související