Houbové thé s drožďovou zavářkou

„Když jsem poprvé slyšel termín houbové thé v jednom věhlasném pražském hotelu, byl jsem opravdu zvědavý, jaký čaj to bude. A byla to polévka – temně hnědá, silná, připravená z kořenové zeleniny a směsi hub,“ vzpomíná kuchař Petr Stupka a vysvětluje, jak takovou polévku uvařit.

Ingredience
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • pórek, kapusta (nemusí být)
  • směs hub
  • sůl
  • kmín
  • droždí
  • vejce
  • kukuřičná strouhanka
  • škrob
  • petrželová nať

Příprava vývaru je jednoduchá. Stačí rozličné kousky zeleniny – kořenové, cibule, pórku a třeba i kousek kapusty. Vše nadrobno nakrájejte a zvolna vařte s houbami, kmínem a trochou soli. Když přidáte i trochu sušených hub, bude vývar tmavší.

Mezitím si připravte zavářku do polévky. Na jemno nakrájenou cibulku zpěňte na tuku. Přidejte droždí a nechte ho zapěnit spolu s cibulkou. Pozor, abyste směs nespálili, chce to jen mírné teplo.

Když vše zchladne, vmíchejte vejce a kukuřičnou krupici (polentu). Můžete přidat i trochu měkkého tvarohu. Dále přidejte škrob, aby to drželo, a také posekanou petrželovou nať.

Nechte vše trochu nabobtnat a pak tvořte nočky, nebo udělejte přes síto kapání.

Zavářet můžete do scezené polévky, ale ta se tím zakalí. Lepší je proto zavářet zvlášť v osolené vodě a pak až vložit hotovou zavářku do polévky.

Související

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka

    Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.