Už dva krasobruslaři z Budějovic byli na olympiádě, na úspěchy navazují další

19. říjen 2018 07:38

Krasobruslaři vypadají elegantně. Ve spojení s hudbou kloužou po ledové ploše, jako by to snad ani nebyla žádná námaha. Jenomže právě tento sport patří mezi nejnáročnější.

Své o tom ví Iveta Bidařová a Sandra Ludačková, které trénují mladé krasobruslařské talenty v Českých Budějovicích. Dámy vytvořily sladěný tandem, Iveta Bidařová je zkušenější, Sandra Ludačková plná elánu.

Iveta Bidařová vychovala pro krasobruslení spoustu dětí a také dva syny. Petr startoval na evropském šampionátu v Bernu a na světovém mistrovství v Moskvě. Martinův vrchol kariéry přišel na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

A právě teď vstupuje Iveta Bidařová se svými svěřenci do projektu Rafael. „Ten projekt zaštítil trenér Michala Březiny, Rafael Arutjuňan. Bude s námi a dětmi spolupracovat,“ popisuje. Šedesátiletému Arménovi prý říkají trenér oživovatel.

První soustředění se koná na stadionu v Kravařích a Iveta Bidařová už vyhlíží ostrý start sezony. „Celý český pohár, kde si budou vyjíždět body, začíná 20. října. Projekt je čtyřletý, vyvrcholí olympiádou, je naplánováno, že tyto vybrané děti by měly směřovat k olympiádě v roce 2022 v Pekingu,“ dodává Iveta Bidařová.

Krasobruslař Martin Bidař jede na první olympiádu, pak ho čeká maturita

Sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař

Krasobruslařský pár Martin Bidař – Anna Dušková bude reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Teprve osmnáctiletý mladík z Českých Budějovic má před sebou nejen premiérový start pod olympijskými kruhy, ale pak také maturitní zkoušku.

Její služebně mladší kolegyní je Sandra Ludačková. Jak mají na ledě rozdělené kompetence? „Trénujeme každá zvlášť, každá máme svoji skupinku, ale vlastně pořád spolupracujeme,“ vysvětluje Sandra Ludačková.

Nástupci Tomáše Vernera a bratrů Bidařových sice trénují v Budvar aréně, ale na její druhé ploše. „Je tam asi sedm stupňů, takže docela zima. My chodíme každý den od tři čtvrtě na šest, člověk si zvykne,“ říká Sandra Ludačková.

Trenérky rozhodně nejsou slepě zahleděny do svých metod. Pokud to jen trochu jde, vyrážejí na zkušenou i za jinými trenéry. „S děvčaty z projektu objíždíme soustředění se zahraničními trenéry, z toho nejvíc čerpáme. Potom spolupracujeme se synem Petrem, děti jezdí každý týden trénovat za ním k Tomášovi Vernerovi,“ doplňuje Iveta Bidařová.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související