Už 50 let hledá Valtínov nový zdroj vody. Naději přináší čerstvě vyhloubený vrt

2. březen 2020 16:17

Nový zdroj vody pro Valtínov na Jindřichohradecku hledá obec Kunžak společně s vodohospodářskou společností Čevak už padesát let. V roce 2018 studny na pět měsíců tak vyschly, že pitnou vodu musely do vesnice se stovkou obyvatel dovážet cisterny. Teď lidem svitla naděje v podobě nového vrtu.

Dosud se k zásobování vodou využívají studny, které jsou na louce nad Valtínovem. „Valtínov je neustále na hranici toho, co by potřeboval. Díky tomu, že lidé vodou opravdu šetří a nepoužívají ji tak, jak by chtěli, tak voda zatím vychází. Loni jsme nedováželi, to je velký klad,“ shrnuje Vladimír Šamal, starosta Kunžaku, pod který Valtínov spadá.

Kunžak proto teď nechal nedaleko stávajících studní vyhloubit nový vrt. „Měl by se na to vedení napojit. Předpokládaná vydatnost podle vrtařů by měla být kolem 0,3 litru za vteřinu, což by představovalo denní výtěžnost zhruba 25 kubíků, a to je maximum spotřeby Valtínova,“ uvádí Vladimír Šamal.

Čtěte také

Společnost, která vrt vyhloubila, teď provádí takzvanou čerpací zkoušku. Na dálku ji přes digitální měřáky sleduje majitel Jiří Horejš. „Čerpáme přibližně necelý půllitr za vteřinu, což je asi tak 40 kubíků vody za den. Současně sledujeme hladinu podzemní vody ve vrtu a hladinu vody ve stávajícím vodním zdroji,“ popisuje.

Čerpací zkouška bude trvat devět dnů. „Potom vypneme čerpání a budeme sledovat nástup hladiny vody do původní úrovně,“ dodává Jiří Horejš.

Pokud vše půjde podle představ obce a vrt bude dostatečně vydatný, začne Kunžak hledat prostředky na to, aby postavil vodojem a ten napojil na vodovod do Valtínova.

Že by se nový vrt podařilo zprovoznit a napojit na vodovod ještě letos, je ale podle starosty příliš optimistická představa.

Spustit audio

Související