Úterý: Zažili jste spartakiádu?

23. červen 2015

Zažili jste nacvičování spartakiády? Cvičili jste i v Praze na Strahově? A když si připomeneme také všesokolské slety - co myslíte, má takové hromadné cvičení i něco do sebe?

23. června 1955 strahovský stadion ovládla první spartakiáda, první hromadné tělovýchovné vystoupení cvičenců. S plánem uspořádat velkolepou tělovýchovnou slavnost přišli českoslovenští komunisté v čele s prezidentem Zápotockým už v roce 1953. Chtěli tak definitivně nahradit a zastínit zakázané všesokolské slety, které byly od zrušení Sokola v roce 1948 nejmasovější sportovní událostí tehdejšího Československa.

Spartakiády se konaly každých pět let a možná i vy ještě pamatujete, jak jste ve škole spartakiádu nacvičovali, sice povinně, ale možná jste si při tom užili i spoustu legrace. A možná jste dokonce cvičili i v Praze na Strahově? Pojďme dnes na spartakiády, ale třeba i na jiná hromadná cvičení, která jste zažili, vzpomínat v Noční lince.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.