Úterý: Turistou na celý život

3. květen 2016

Máte rádi turistiku? Chodíte, nebo jste chodili rádi po horách? Po přírodě? Na jaké zážitky s turistikou a s turisty rádi vzpomínáte? Kam jste rádi chodívali na túry?

Turistice se v Česku daří. Česká republika má jeden z nejdokonalejších systémů značení pěších tras. Jeho roční údržba stojí desítky milionů korun. Značky jsou na stromě nebo třeba na plotě a nebýt jich, dost možná byste zabloudili. Málokdo ví, že české turistické značení ročně stojí 14,5 milionu korun. Turisté - značkaři - pracují bez nároku na honorář. Každé tři roky značkařská dvojice projde konkrétní trasu, domaluje značky, opraví mapy a směrovky, případně prořeže větve, aby na značení bylo dobře vidět.

Naše turistické značení patří široko daleko k nejlépe propracovaným. Například na Slovinsku se na skály malují červené kroužky, Francouzi používají tabulky jen s geometrickými tvary. Člověk neznalý terénu by měl bez mapy a bez zabloudění dorazit na konec svého putování právě díky značení, to je motto českých značkařů. Pěším trasám se jich věnuje 1460, cyklotrasám 380.

Turistika u nás dlouhé roky patří k populárním aktivitám. Nejdříve se chodilo, pak se začalo lyžovat, jezdit na kole a na koni. Dnes je populární nordic walking nebo geocaching. 3. května 2000 byla umístěna první cache pro geocaching a její souřadnice byly zveřejněny na Usenetu.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.