Úterý: Svatomartinská husa a mladé víno - je to i vaše tradice?

11. listopad 2014

Které jídlo se u vás doma považuje za tradiční? A při jaké příležitosti je servírujete? A dáte nám recept, je-li to nějaká specialita? Dodržuje se u vás i svatomartinské tradice, husa, dva druhy zelí i knedlík? Koštujete svatomartinské víno?

Svátek Martina je především spjat s pranostikou o příjezdu na bílém koni. Ten den ale také začínají Svatomartinské hody, které mají symbolizovat konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Jejich nedílnou součástí je pečená svatomartinská husa a svatomartinské víno.

Podle legendy se stala husa tradiční svatomartinskou pochoutkou za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, a ty ho svým kejháním prozradily. Ať už je pravdou cokoliv, podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří. A která jídla patří k těm tradičním u vás doma?


autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.