Uterý: Smrt - součást lidského života...

3. listopad 2015

Prožíváme čas dušiček, vzpomínáme na naše zesnulé... Je možné se vyrovnat s vlastní smrtelností? Dokážete o smrti hovořit? Je vůbec možné se připravit na to, že jednou každý odejdeme z tohoto světa? Představuje pro vás fenomén smrti strach z neznámého, nebo je to naopak přijetí s míření se s oním věčným koloběhem zrození a umírání?

Stáří, zánik, smrt nepatří v západní společnosti mezi vyhledávaná témata. Společenským ideálem je ekonomicky produktivní člověk plný energie a mladého vzezření.

Společnost téma smrti vytěsňuje, protože pro ni smrt znamená ohrožení. Nemocný člověk, jeho blízcí i lékaři se bojí o smrti otevřeně mluvit. Pro medicínu znamená smrt selhání vědy a péče o nemocného, všem zúčastněným pak setkání se smrtí připomene fakt vlastní smrtelnosti. Těžce nemocní bývají v mnoha případech izolováni stranou...

Smrt znamená pro současnou společnost strach z neznáma, Přestala být součástí a běžnou zkušeností lidského života. Nejistota života a jistota smrti, které prožíval člověk v minulosti, jsou podle některých autorů vystřídány jistotou života a nejistotou smrti. Je obtížné mluvit autenticky o smrti anebo umírajícímu pomáhat vyrovnat se se smrtí. Obojí dokáže jenom člověk, který se sám se svou vlastní smrtelností vyrovnal.

autor: zos
Spustit audio