Úterý: Patří kniha do vašeho života?

15. březen 2016

Měli jste už jako děti rádi knihy? Kdo vám četl a kdy jste začali číst sami? Jaká byla vaše nejoblíbenější dětská kniha? Pamatujete si dobu, kdy ve školách děti za odměnu dostávaly knihy?

Březen býval označován za Měsíc knihy, dnes je to měsíc čtenářů. Historie Měsíce knihy se začala psát v roce 1955, kdy proběhl první ročník. Od samého vzniku se Měsíc knihy těšil přízni tehdejšího vládnoucího establishmentu.

Inspiraci však komunističtí propagátoři mohli najít i v domácí tradici. Za první republiky totiž probíhaly pod patronací Svazu knihkupců a nakladatelů velice úspěšné tzv. Týdny knihy.

Páteří Měsíce knihy vždy byly knihovny a knihkupectví. Podle metodických pokynů pořádaly soutěže, jako například Budujeme vzornou lidovou knihovnu, nebo ve spolupráci se základními školami soutěž Celá třída čte!

V současnosti pořádají mnohé knihovny a knihkupectví série akcí, které nesou název Měsíc knihy - i nadále. A možná je vám více známý název Březen - měsíc čtenářů. K této akci se svými aktivitami každoročně hlásí více než 400 aktivních veřejných knihoven z celého Česka! Některá nakladatelství poskytují v prvním jarním měsíci výrazné slevy na vybrané tituly a připravují křty nových publikací. Takže kdo chce Měsíc knihy pořádat, pořádá ho i nadále.

autor: zos
Spustit audio