Úterý: Maminka nebo tatínek?

21. říjen 2014

Kdo byl pro vás u vás doma autoritou? Kdo vás nejvíce ovlivnil a čím, jaké rady vašich rodičů do života jste po letech ocenili?

Máma, táta a dítě, to je model rodiny. V praxi to ale leckdy vypadá jinak - mužský vzor je občas poněkud nedostatkové zboží. Odborníci se shodují, že určitý mužský element by v životě dětí chybět neměl.

„Děti nějaký mužský vzor potřebují. Muži a ženy jsou zkrátka jiní a pro děti je důležité učit se a vidět, jak muži a ženy fungují. Vždyť muži přistupují k určitým situacím, které se běžně v rodině odehrávají, úplně jinak než ženy, jinak s dítětem komunikují, reagují na něj. To jsou všechno důležité informace, které do života potřebují," říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Rozhodně tím ale nejsou myšleny věty typu „To víte, můj syn je sice dospělý, ale vyrůstal bez otce, tak neumí ani zatlouct hřebíček". K tomu mužský vzor děti opravdu nepotřebují. Za prvé chlapa chlapem nedělá jeho kutilská zručnost a za druhé, tohle se může naučit kdekoli, třeba na dětském letním táboře.


autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.