Úterní Noční Linka: Mezinárodní den mateřského jazyka

21. únor 2023

Jak moc se podle vašeho názoru změnila čeština od dob vašeho mládí? Co vám nejvíc vadí na současné mluvené či psané češtině? Myslíte, že umíte dobře česky? Uděláte občas v psaném projevu nějakou hrubku? Jste spokojeni s tím, jak se hovoří v médiích? A přivítali byste třeba větší používaní tzv. vulgarismů, nebo zjednodušení češtiny? Bavila vás čeština ve škole? Milovali jste hru se slovy ve slohových pracích?

Britský časopis The Economist si položil otázku, který jazyk světa je ten nejsložitější. Vítězem se stala vzácná řeč amazonských indiánů známá pod označením tuyuca. Je tvořena fonetickým systémem jednoduchých souhlásek a několika málo nosových samohlásek. Není tedy nejsložitější z hlediska výslovnosti, ale rozhodně je tato řeč složitá pro chápání.

Také čeština nepatří právě k jednoduchým jazykům, ale rozhodně rodný jazyk patří k největším pokladům každého národa.

Umíme česky? A co naše děti a vnoučata, která jsou možná už více doma v angličtině? Chybí vám použivání některých starších slov v češtině?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.