Úterní Noční linka: Gastronomická specialita, na kterou nezapomenu

2. únor 2021

Jedli, nebo pili jste někdy v životě něco tak dobrého, nebo naopak tak podivného, že na to nikdy nezapomenete? Kde to bylo a kdo vařil? Jaké jídlo je pro vás nej, a co byste rozhodně jíst nechtěli?

Jsme v období masopustu, který letos končí na popeleční středu 17.února, a to znamená, že si podle tradice ještě můžeme bohatě dopřávat jídlo a pití, před obdobím půstu. Pojďme se v Noční lince tentokrát tedy věnovat těmto tělesným požitkům, podráždit své chuťové buňky a povědět si o kulinářských a nápojových specialitách, na které nikdy nezapomenete. Cestovali jste za nimi do exotických zemí? A nebo jsou pro vás těmi „nej“ třeba vaše krajové speciality, nebo jídla vašeho dětství, tak jako pro mě to byla krupičná kaše se "žmolkama", kterou nikdo takto nedokázal uvařit, jenom moje babička. Na vaše gastronomické zážitky se těší Zora Ježková. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.