Ušel pěšky tři tisíce kilometrů, na živobytí si vydělával hraním na kytaru

21. duben 2018

„Ty první cesty, které trvaly míň než rok, to byly takové přípravy,“ říká o svém putování Patrik Kotrba. Jihočech, rodák z Táborska, se totiž už několikrát vydal na pouť do severošpanělského Santiaga de Compostela.

Tamní katedrála svatého Jakuba patří mezi nejznámější cíle evropských poutníků, i když Patrika Kotrbu nepřimělo k cestě náboženské zanícení, ale prostá chuť vyjít.

„Učil jsem se na kytaru a hrál jsem na ni tak hrozně špatně, že jsem musel někam vyrazit, abych se hraní naučil. Takže jsem vyrazil do Španělska,“ směje se.

První cesty Patrika Kotrby do Santiaga trvaly od tří měsíců do tři čtvrtě roku, ta finální se ale protáhla na dvacet měsíců.

„Vyrazil jsem pěšky od prahu vlastního domu, to je takový tradiční začátek,“ popisuje. „Šel jsem přes Budějovice, Český Krumlov, až tam dolu, přes Rakousko, Itálii,“ líčí pouť, která měřila tři tisíce kilometrů a během které si vydělával na živobytí hraním na kytaru.

„Taková cesta vás ne úplně, ale přece jen trošku změní,“ vysvětluje smysl chůze. „Můžete třeba potkat někoho, kdo vám obrátí život vzhůru nohama. Mně se to tedy nestalo, naopak témata, která jsem na cestě žil a o kterých jsem přemýšlel, se nakonec natolik lišila od témat ostatních lidí, že jsem byl úplně sám,“ shrnuje zkušenost se sebou samým.

I v současnosti Patrik Kotrba putuje. Objíždí Česko, beseduje s lidmi o zážitcích z cest, promítá obrázky, hraje a zpívá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.