Úrazové ambulance se denně plní stovkami pacientů

14. únor 2010

Plné ruce práce mají v těchto dnech lékaři českobudějovického Traumacentra. Denně tu ambulantně ošetří okolo 180 lidí. Naštěstí se většinou jedná o lehčí úrazy. Nejvíce zraněných lidí do úrazové ambulance přichází dopoledne a pak v podvečer, protože se zraní cestou z práce.

Podle Pavla Kopačky, primáře Oddělení úrazové a plastické chirurgie, je nyní počet úrazů o sto procent vyšší než činí běžný denní průměr: "Jsou to takové běžné distorze, natažené vazy, kotníky, kolena, zápěstí, rameno. Většinou není nebezpečí z prodlení, musí se počkat na rentgen a obvykle se léčí klidem, obklady, analgetiky a ortézou."

Teď v zimě během soboty a neděle v českobudějovickém Traumacentru ošetří 200, ale občas třeba i tři stovky pacientů. A někdy je to k nezvládnutí, připouští primář Pavel Kopačka: "Víkendy jsou tristní, jsou k někdy k nezvládnutí. Ve městě chybí pohotovost, která bývala na Poliklinice Jih. Tam se ošetřila za víkend až stovka lidí. Všichni teď přijdou do Traumacentra. Kromě těžkých úrazů z celého regionu nyní ošetřujeme i ty lehké."

Spustit audio