Upozornění pro všechny příznivce swingu a jazzu! U Tří lvů premiérově vystoupí JR Big Band Václava Hlaváče

3. únor 2023

Je sympatické i vzrušující, když mladí muzikanti hrají swing a velkokapelový jazz. Ve středu 8. února se ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice U Tří lvů uskuteční od 19 hodin koncert JR Big Bandu Václava Hlaváče, který vede vnuk slovutného jihočeského swingaře a také trumpetista Jan Hlaváč.

Tento orchestr, který zkouší v prostorách Českého rozhlasu, charakterizuje nižší věk většiny jeho členů a také větší šíře repertoáru, od standardního swingu až k modernějšímu bigbandovému repertoáru.

Jak kapelníka Jana Hlaváče napadlo založit JR Big Band a co jej vedlo k tomu, že do názvu přidal jméno svého dědečka? „Můj děda udělal pro tuto muziku v Budějovicích mnoho. A přišlo by mi líto, kdyby tady nezůstal žádný odkaz. A myšlenku založit big band jsem měl už od chvíle, kdy jsem se vrátil z Prahy z konzervatoře. Během covidu byla ideální doba pro to dát dohromady lidi, kteří by swing a jazz chtěli hrát,“ odpovídá.

Kapela má v repertoáru široký výběr, počínaje swingovými evergreeny od Glenna Millera k modernějším skladbám hraným big bandem Buddyho Riche nebo aranžím z ruky Quincyho Jonese či Sammyho Nestica.

Mimo to všechno se kapelník Jan Hlaváč netají láskou k hudbě významného českého jazzového skladatele a kapelníka Milana Svobody. „Pod jeho vedením jsem působil při studiu na konzervatoři Jaroslava Ježka v big bandu vyšší odborné školy. A s Milanem Svobodou plánujeme i hlubší spolupráci,“ říká.

Čtěte také

Na koncert vás pozveme v pořadu V náladě swingu, potažmu jazzu standardy Blue Skies autora Irvinga Berlina a největším šlágrem orchestru Glenna Millera v živé nahrávce JR Big Bandu Václava Hlaváče pod vedením výborného trumpetisty Jana Hlaváče z loňského koncertu v „Žižkárně“, v prostorách starých kasáren v Českých Budějovicích. Ještě dodejme, že JR Big Band má za sebou také úspěšné vystoupení na přehlídce jazzových talentů v Nových Hradech. V roli hostující zpěvačky vystoupí při koncertu 8. února v českobudějovickém rozhlasovém studiu vám dobře známá Petra Chlebníčková Schacherlová.

V pravidelné páteční hudební půlhodince je toho ovšem více – vzpomínka na skvělou jazzovou vokalistku Carol Sloane nebo připomínka devadesátin legendárního japonského jazzmana Sadao Watanabeho, ale na úvod i stařičký Alkohol Ragtime českého orchestru Harryho Hardena.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související