Jednoduchá pečená ryba s bylinkovým máslem

Pečení patří k výborným způsobům úpravy ryb. „Hlavní výhodu spatřuji v tom, že se s masem téměř nehýbe a tepelně se upravuje ze všech stran současně,“ říká kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování.

„Vřele doporučuji osvojit si způsob jednoduché, ale skvělé přípravy ryb pečením v troubě při poměrně vysoké teplotě. Stačí k tomu trocha koření, tuku, pečicí papír a dobrá trouba,“ dodává.

Ingredience
  • libovolné celé ryby, nebo porce z nich
  • sůl
  • koření dle chuti, například kmín a provensálské koření
  • máslo, nebo bylinkové máslo

Nastavte troubu tak, aby se rozehřála na 210 až 215 stupňů. Ideální je pečení horkým proudícím vzduchem.

Mezitím si celé ryby (nebo porce z nich) osolte a okořeňte. Petr Stupka nejraději používá drcený kmín s provensálským kořením, doplněný jemně sekanou petrželovou natí.

Ryby není třeba potírat žádným tukem, ale můžete to udělat. Připravené porce položte na plech vyložený pečicím papírem. Díky němu se ryby nepřipečou a ani nepotrhají při podávání.

Když se trouba rozehřeje, dejte ryby péct – maličké porce a kousky na čtyři minuty, větší na šest minut, celé ryby na deset minut. Delší doba pečení zpravidla způsobí, že rybí maso vypustí šťávu a ve výsledku chutná jako piliny.

Na závěr můžete ryby potřít máslem, nebo bylinkovým máslem a nechat v troubě (nebo pod alobalem) velmi krátce dojít.

Při podávání se hodí takto přírodně upravenou rybu doplnit studenou omáčkou, dipem z kysané smetany, dresinkem třeba na bázi hořčice, smetany a medu. Výborná je také máslová drobenka ze strouhanky, másla, soli, bylinek a trochy sladké papriky.

Související

  • Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem

    Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.

  • Rybí polévka z Chluman

    Recept na „bouillabaisse“ (bujabéz) z chlumanského trhu nabídl ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.

  • Kapr podle pánů z Rožmberka

    Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.