Jednoduchá pečená ryba s bylinkovým máslem
Pečení patří k výborným způsobům úpravy ryb. „Hlavní výhodu spatřuji v tom, že se s masem téměř nehýbe a tepelně se upravuje ze všech stran současně,“ říká kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování.
„Vřele doporučuji osvojit si způsob jednoduché, ale skvělé přípravy ryb pečením v troubě při poměrně vysoké teplotě. Stačí k tomu trocha koření, tuku, pečicí papír a dobrá trouba,“ dodává.
- libovolné celé ryby, nebo porce z nich
- sůl
- koření dle chuti, například kmín a provensálské koření
- máslo, nebo bylinkové máslo
Nastavte troubu tak, aby se rozehřála na 210 až 215 stupňů. Ideální je pečení horkým proudícím vzduchem.
Mezitím si celé ryby (nebo porce z nich) osolte a okořeňte. Petr Stupka nejraději používá drcený kmín s provensálským kořením, doplněný jemně sekanou petrželovou natí.
Ryby není třeba potírat žádným tukem, ale můžete to udělat. Připravené porce položte na plech vyložený pečicím papírem. Díky němu se ryby nepřipečou a ani nepotrhají při podávání.
Když se trouba rozehřeje, dejte ryby péct – maličké porce a kousky na čtyři minuty, větší na šest minut, celé ryby na deset minut. Delší doba pečení zpravidla způsobí, že rybí maso vypustí šťávu a ve výsledku chutná jako piliny.
Na závěr můžete ryby potřít máslem, nebo bylinkovým máslem a nechat v troubě (nebo pod alobalem) velmi krátce dojít.
Při podávání se hodí takto přírodně upravenou rybu doplnit studenou omáčkou, dipem z kysané smetany, dresinkem třeba na bázi hořčice, smetany a medu. Výborná je také máslová drobenka ze strouhanky, másla, soli, bylinek a trochy sladké papriky.
Související
-
Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem
Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.
-
Rybí polévka z Chluman
Recept na „bouillabaisse“ (bujabéz) z chlumanského trhu nabídl ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.