Únos malého Tobiáše

18. březen 2019

Píše se rok 1991. Kriminalisté z východních Čech řeší nesnadný případ. Na služebnu východočeské kriminálky byl ohlášen únos novorozence. Ztratil se i s kočárkem před nákupním střediskem, kam ho jeho matka na malou chvíli postavila.

Výpovědi svědků se rozcházejí a rodiče začínají prožívat několikatýdenní peklo. Policie prošetřuje řadu indicií, které se ale ukazují jako liché. Nejasný byl dlouho i motiv únosu. O peníze nešlo, rodičům se s požadavkem na zaplacení výkupného nikdo neozval.

Obrat v pátrání nastal až po více než třech týdnech. Pachatelku únosu pomohla odhalit pozorná matriářka, které se nezdál předložený rodný list.

Podrobně si můžete pátrání připomenout při poslechu další série Kriminálních případů Čech, Moravy a Slezska. Námět pro rozhlas zpracovala Šárka Kuchtová. V tvůrčí skupině Drama a literatura připravil dramaturg Jaroslav Pokorný.

V pardubickém studiu Českého rozhlasu účinkovaly v rolích sousedek Martina Hamaďáková a Ludmila Vlášková a jako policistka Lucie Peterková. V dalších rolích se představí Jan Vápeník, Ladislav Špiner, Tomáš Lněnička, Petr Dohnal a Kamila Sedlárová. Režie Jan Sklenář, mistr zvuku Leoš Sedláček.

Případ vychází ze skutečných událostí, pouze jména aktérů jsou smyšlená.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.