Umělý vodní kanál Dlouhá stoka je unikátní technická památka. Vede vodu z Kladské až do obce Krásno

6. březen 2022

Město Krásno na Sokolovsku v Karlovarském kraji nabízí hned několik turistických zajímavostí. Kromě oblíbené kamenné rozhledny na Krásenském vrchu je to také významná technická památka pojmenovaná Dlouhá stoka.

Tento umělý vodní kanál zásoboval vodou cínové doly v okolí Krásna, Horního Slavkova a Čisté, kde se v té době nacházela nejbohatší ložiska cínových rud v Evropě. Později kanál sloužil také pro plavení dřeva z okolních lesů. Napájel 52 mlýnů na rudu. Součástí byla i soustava deseti rybníků. Vzhledem k úctyhodné délce 24 kilometrů ji překlenovalo 35 mostů a regulovalo 14 stavidel.

Autorem této na svou dobu opravdu velkorysé stavby byl slavkovský zeměměřič Hans Rossmeisel, který dostal zadání od zakladatele města a hradu Bečova Hanuše Pluha. Ten byl zároveň vlastníkem cínových dolů právě ve Slavkovském lese.

Vizionářský šlechtic si uvědomoval důležitost celého díla, a proto na jeho výstavbu poskytl nemalé prostředky, aby mohla být dokončena v co nejkratším termínu. Celá stavba tak trvala pouhých šest let. Uvedení do provozu proběhlo v roce 1536.

Dlouhá stoka je kanál vytvořený v 16. století

I přes to, že dnes už Dlouhá stoka neslouží svému původnímu účelu, je stále vyhledávanou spojnicí Krásna a Kladské, která vede úchvatnou přírodou Slavkovského lesa. Proto ji s oblibou využívají pěší turisté jako relativně nenáročnou trasu s mnoha lákavými zastávkami.

Spustit audio