Ulice Rudé armády budí vášně v Sezimově Ústí. Pro přejmenování je potřeba podpora většiny obyvatel

1. červen 2023 15:48

Název ulice po Rudé armádě se nelíbí části obyvatel Sezimova Ústí na Táborsku. Navrhují, aby nesla jméno manželky druhého československého prezidenta Hany Benešové, která tu se svým mužem nechala postavit známou vilu, dnes kulturní památku. Někteří lidé jsou proti přejmenování ulice, jiní souhlasí.

„Základní motivací je to, že jsem vyrůstal v zemi, kde nebyla svoboda. Třeba jsem nemohl chodit do skautu, to jsem už jako kluk vnímal. A důležitým kolečkem v tomto soukolí nesvobody byla Rudá armáda, i když se třeba přejmenovala na Sovětskou armádu a okupovala nás v roce 1968 už pod jiným názvem. A od té doby, co Rusko napadlo Ukrajinu, mi připadá ještě důležitější s názvem této ulice něco dělat,“ vysvětluje jeden z iniciátorů přejmenování Václav Mikula.

Navrhuje, aby ulice nesla jméno po Haně Benešové. Jeho snahu podporuje i několik zastupitelů města. „Snažíme se vyvolat veřejnou diskuzi, protože se mi ozvalo víc občanů, kteří by chtěli, aby se tato ulice jmenovala jinak. Berou to jako ostudu Sezimova Ústí, že tu máme ulici pojmenovanou po Rudé armádě,“ dodává Václav Mikula.

Čtěte také

Do debaty o změně názvu ulice se zapojil i zastupitel za KSČM Josef Králík, který upozorňuje, že Rudá armáda nebyla tvořena pouze ruskými vojáky. „Byla to armáda složená ze všech národností tehdejšího Sovětského svazu včetně Ukrajinců, kteří se významně podíleli na osvobození Československa. A mezi těmi, kteří zahynuli, byla spousta ukrajinských vojáků, takže si myslím, že hanit teď Rudou armádu jako takovou je nesolidní, protože tím haníme vlastně i ukrajinské vojáky,“ uvádí.

Názory obyvatel se liší. Se změnou názvu nesouhlasí například Táňa, která v ulici Rudé armády žije 42 let. „Moc se mi to nelíbí, to by se musely měnit doklady a podobně. Tolik let to takhle je, tak proč to teď najednou máme měnit,“ komentuje.

Návrhem na přejmenování ulice se už zabývala rada města. „Zhruba před týdnem jsme odeslali dopis občanům i firmám v ulici, aby se vyjádřili, jestli ano, ne, nebo je jim to jedno. Z toho výsledku potom uvidíme co dál,“ potvrzuje starosta za sdružení Zelená pro město Martin Doležal.

V případě, že se většina obyvatel ulice Rudé armády v Sezimově Ústí vysloví pro její přejmenování, radnice k tématu vyhlásí celoměstskou anketu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související