Ukrajinec Valerij Todua zanechal v Jihostroji velkou stopu, hráči mu při zápase vyjádří podporu

28. únor 2022

Válka na Ukrajině se dotkla i sportu a sportovců. Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vyjádří při pondělním extraligovém utkání podporu svému kamarádovi, který přijede jako soupeř se Lvy Praha.

Valerij Todua pochází z Kirovohradu na centrální Ukrajině. V českobudějovickém Jihostroji působil úspěšně několik let. „Valda u nás strávil pět sezon, hrál tady nejdéle ze všech cizinců v klubu. Zanechal tu velkou stopu, byl miláčkem publika, dokázal dávat emoce najevo, strhnout tým k lepším výkonům,“ připomíná PR manažer klubu Matěj Mayer.

I když Valerij Todua nyní nastupuje za pražské Lvy, má stále mnoho blízkých na jihu Čech. „Má tady přítelkyni, jezdí na jih Čech pokaždé, když může. Pořád je v kontaktu s týmem, bavíme se o situaci na Ukrajině a o tom, jestli je jeho rodina v bezpečí,“ dodává Matěj Mayer.

„Jako klub si závažnost situace uvědomujeme a už jsme se v rámci prohlášení asociace volejbalových klubů jasně vyjádřili pro podporu Ukrajiny,“ uvádí.

Zatímco sportovní federace odvolávají a přesouvají zápasy z území Ruska, volejbalová mezinárodní federace stále počítá s mistrovstvím světa, které by se mělo konat právě v Rusku. Proti tomu se ostře ohradil generální manažer Jihostroje Robert Mifka.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související