Úhoř je rybím rekordmanem. O hladu vydrží až neuvěřitelné čtyři roky a má lepší čich než pes

12. červenec 2025

Způsob rozmnožování úhořů byl pro lidstvo po staletí záhadou. Až na konci 19. a v první polovině 20. století byly objeveny jeho larvy a místo třecího aktu v Sargasovém moři. Dodnes však biologie úhoře není zcela rozluštěná.

„Úhoř je hotovým rekordmanem mezi našimi rybami. Hned jak se narodí, nasedne na Golfský proud a frčí do Evropy. Cesta mu trvá zhruba rok. Když se k Evropě přiblíží, na rozdíl od většiny ostatních ryb, které rostou, on se zmenší,“ vypráví Pavel Vrána z Českého rybářského svazu.

Z tvaru vrbového lístku se přemění na jakousi průhlednou sklovitou nudličku. Čeká na příliv, se kterým se sveze proti proudu. Dál už musí po svých. Po svých ploutvích. Dokonce umí i šplhat! Přilepí se slizem a vyleze klidně metr po kolmé zdi.

Když dopluje až k nám, žije tu 8 až 12 let. Pak se vydá na cestu zpět, aby se rozmnožil. „Při ní musí překonat mnohé překážky. Vyhnout se například lopatkám hydroelektráren, které mnoho úhořů usmrtí. V moři pak na úhoře čekají různé zubaté potvory, které by si na něm rády smlsly.“

Ale úhoř je opatrný. Vědci zjistili, že přes den plave až dva kilometry hluboko, aby ho nikdo neviděl. V noci pak jen v hloubce 300 metrů, protože v té černočerné tmě nočního oceánu beztak nikdo nic nevidí.

Úhoř obrovský

A teď jedno překvapení. „Celou cestu na místo rozmnožování, tedy asi 5 500 kilometrů, úhoř plave o hladu. Dokonce mu zaroste jeho řiť. To je hrozná představa. Má totiž dost vlastních tukových zásob. Představte si, že úhoři vydrží o hladu až čtyři roky!“ popisuje Pavel Vrána.

Po svatební noci všichni úhoři uhynou. Nikdo ale takový úhoří hřbitov neviděl. Leží někde hluboko, tam, kde je Bermudský trojúhelník.

Úhoří rekordy

Úhoř má nejlepší čich ze všech našich zvířat. Kdyby existoval místo policejního psa policejní úhoř, už byste se nikdy nikde neschovali, protože úhoř by vás vyčuchal.

Další specialitou úhoře je kožní dýchání. Úhoř umí poměrně dlouhou dobu přežit jenom s minimem vody nebo dokonce na suchu. Je to dáno tím, že 50 % své potřeby dýchání může nahradit kožním dýcháním. Navíc má vůlí uzavíratelné štěrbiny žaberní, takže si může stále držet zásobu čerstvé vody v žaberní dutině.

Úhoři

„Možná jste slyšeli, že úhoř má jedovatou krev. Ano, úhoř je z našich ryb nejjedovatější. Ale když si úhoře dáte v restauraci, žádný jed už v něm nebude, protože se jakýmkoliv teplem, tedy v tomto případě tepelnou úpravou, ničí. Úhoř je naopak rybou velice chutnou. A protože je hodně tučný, z našich ryb nejtučnější, hodí se na jídelní stůl třeba jako uzený.“

Poslechněte si nevšední reportáž o úhořích v našem Hobby magazínu.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu