Udělejte si radost a upečte si bezlepkovou bábovku s rýžovou moukou a dýní hokaido

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Den otevřených dveří v Českém rozhlase České Budějovice. Kuchařsky čaroval Petr Stupka

Kuchařské čarování a s ním Petr Stupka přináší další díl zajímavostí a především netradiční recept na tradiční pochoutku. Například anglický chlebíček nebo českou bábovku.

V rámci pořadu se vydáte do historie, přesněji na britské ostrovy, kde se již od nepaměti peče irský nebo anglický ovocný chlebíček. V kuchařském čarování si můžete online poslechnout recept, ale i zajímavost, že ještě teplý a hotový chlebíček se potírá několika lžícemi whisky. Proč?

„Je to jednak tamní zvyk, ale pak také i kvůli dezinfekci," vystluje Petr Stupka. 

Pokud ale naopak potřebujete něco nealkoholického a hlavně bezlepkového, pak tu pro vás máme recept tohoto týdne:

Jak se peče bezlepková bábovka s rýžovou moukou a dýní hokaido?

Ingredience
  • 4 vejce
  • 300 g očištěné hokaido
  • 300 g rýžová mouka
  • 200 g přírodní třtinový cukr
  • 150 g máslo
  • 100 g sušené ovoce (rozinky, brusinky)
  • 35 g bramborový škrob
  • Sáček kypřicího prášku do pečiva
  • sůl, perníkové koření, vanilkový lusk
  • kousek másla a trochu kukuřičné mouky na vymaštění a vysypání formy

Soupis ingrediencí je na běžnou formu. Dýni zbavenou vláknitého středu s jádry najemno nastrouhejte včetně slupky. Na mírném teple ji duste s máslem, špetkou cukru a polovinou cukru tak dlouho až změkne a cukr počíná karamelizovat. Nakonec vmíchejte zrnka z vanilkového lusku a asi půl lžičky perníkového koření.

V míse šlehejte vejce s druhou polovinou cukru do světlé hutné pěny. Do ní pak zapracujte bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a karamelizovanou dýni a kousky sušeného ovoce.

Vzniklou hmotu vložte do tukem vymazané a moukou vysypané formy a hned ji pečte horkým vzduchem v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Samozřejmě, že můžete nahradit rýžovou mouku běžnou polohrubou pšeničnou moukou, pokud nechcete připravit bezlepkovou variantu.

Bábovka dle Petra Stupky
autor: Petr Stupka | zdroj:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...